Поне 2 месеца ЕК ще разглежда Плана за възстановяване на България

OFFNews 18 октомври 2021 в 11:39 1099 0

Срокът за разглеждане на План за възстановяване и устойчивост на България в Европейската комисия е два месеца и след това в рамките на месец той може да бъде одобрен от Съвета на ЕС, заяви ръководиделят на предствавителството на ЕК у нас Цветан Кюланов, предаде БТА.

Плащането по проектите на плана се прави, когато той вече е одобрен. Ако това стане до 31 декември 2021 година ще има плащане по проектите, посочи Кюланов.

Планът беше предаден от правителство в ЕК, в петък, 15 октомври. Имаме ангажимент да работим възможно най-бързо. В регламента на ЕК оценката на Плана продължава два месеца, добави той.

Със съгласието на правителството срокът за разглеждане може да се удължи. След неговото приемане в ЕК, следва одобрение от Съвета на ЕС, което обикновено става в едномесечен срок, но също може да е по-дълъг.

В повечето случаи ЕК се вмества в двата месеца за разглеждане на националните планове, но има и изключения като например Румъния, обясни още Кюланов.

Той отбеляза, че качеството на проектите има предимство пред скоростта на одобрение.

ЕК оценява проектите с 11 компонента по тристепенна скала "А", "Б" и "С" /Ц на български/. План не може да бъде одобрен ако има оценка "С". Има компоненти, в които оценката задължително да е "А", но и в останалите, оценката трябва да е предимно "А", обясни Кюланов. След одобрението на Плана правителството два пъти годишно иска плащане от ЕК. Комисията и нейните органи, проверяват изпълнението на проектите и реформите и след това се изплащат парите, добави той. 

Кюланов посочи, че възможност да се направи частично плащане, ако са изпълнени само части от проектите.

Българският план за възстановяване и устойчивост е програма за дългосрочни инвестиционни проекти и реформи, които да направят икономиката по-силна и по-конкурентоспособна. Общият ресурс, който страната трябва да получи в следващите години, е 12,9 милиарда лева от Плана за възстановяване. Те ще активират допълнително 8,1 милиарда лева, посочиха от европейската комисия. Българският план съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи до края на 2026 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови