Поне 10 карантинирани трябва да поискат, за да има подвижна урна

Подадените заявления за гласуване в чужбина са 63 500

OFFNews 04 март 2021 в 16:17 2199 0

Димитър Димитров

Ако не се съберат 10 заявления за гласуване с подвижна урна, общините може и да не разкрият такава. Това се разбра от думите на говорителя на ЦИК Димитър Димитров. 10 дни преди изборите, но не по-късно от 31 март, което е три дни преди изборния ден, трябва да се заяви в Общинската администрация, районна или кметска, желанието да бъде вписан избирател в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна за карантинирани, каза на брифинг Димитров.

„Този адрес може да е постоянен, както и настоящ, ако избирателят е вписан по настоящ адрес в съответното населено място. Тогава, когато се наберат 10 заявления, Общинската администрация създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно на 1 април. С определянето на списъка на избирателите се назначава и секционна избирателна комисия, която трябва да обслужи избирателите по домовете“, уточни Димитров.

Заявленията може да се подават по няколко начина - саморъчно подписано и подадено до Общинската администрация, чрез пълномощник, по поща, електронна поща или факс. Може да се подаде електронно заявление, ако администрацията разполага с платформа за електронно обслужване на граждани.

Не е необходимо гражданите да удостоверяват, че са карантинирани, тъй като това е задължение на съответната общинска администрация, която трябва да направи справка в РЗИ или Националната система за борба с COVID-19.

„Трябва да са подадени 10 заявления, за да се състави такава секция. Ако тя е създадена, е възможно избиратели да бъдат дописвани. Заповедта, с която се назначават секционните комисии и се определя обхватът, както и номерата на секциите, трябва да бъдат оповестени на публично място в сградата на общината, както и да бъде публикувана на интернет страницата“, уточни още Димитър Димитров.

Подадените заявления за гласуване в чужбина са 63 500, от които само 1 230 са хартиени, съобщи още Димитров. „Най-много, както и досега, са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900“, обобщи той.

Димитров уточни, че дори избирател да е подал заявление за гласуване за определено населено място, той може да гласува във всяка разкрита секция. „Дори ако се върнат в страната за деня на изборите, когато покажат валидните си лични документи, ще бъдат дописани в списъка по постоянен адрес: там, където изначално фигурира името им“, каза Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови