Помощник на Блинкън идва у нас заради доставките на газ и войната

OFFNews Последна промяна на 18 май 2022 в 09:30 1954 1

Карън Донфрид

Снимка State.gov

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид e на двудневно посещение у нас, съобщиха от американското посолство.

Донфрид ще проведе срещи на високо ниво, в рамките на които ще препотвърди силното двустранно партньорство между Съединените щати и България, се посочва в съобщението.

Карън Донфрид ще се срещне с високопоставени представители на правителството на България и с лидери на политически партии, с които ще обсъди широк спектър от ключови теми. Сред тях са двустранното сътрудничество в сферата на сигурността, единният отговор на НАТО срещу войната в Украйна, ангажимента на САЩ в подкрепа на българската енергийна сигурност, мерките за справяне с корупцията и други регионални въпроси.

Това посещение е най-новото в поредица ангажименти на високо ниво между Съединените щати и България, припомнят от посолството. Съвсем наскоро вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан и заместник-държавният секретар по политически въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд проведоха срещи с министър-председателя на България Кирил Петков по време на неговото посещение във Вашингтон на 9 и 10 май. Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин посети България през март, а съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей беше на визита в София през февруари.

Посещението на помощник-държавния секретар Донфрид ще надгради тези ангажименти и ще постави основата за следващата среща в рамките на двустранния стратегически диалог между САЩ и България, която ще се проведе по-късно тази година, завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови