Помощи за всички деца от I дo IV клас предлага левицата

10 минимални заплати при раждане на 2-ро и 3-то дете, ако родителите имат 24 месеца осигуровки, предвиждат предложенията

Мая Младенова Последна промяна на 16 април 2021 в 11:12 1420 0

Еднократна помощ за всички ученици в начален етап (1-4 клас) вместо само за първокласниците предлага с поправка в Закона за семейните помощи за деца БСП.

Досега помощта за първокласници (250 лева) се получаваше само от семейства с ниски доходи. Нова поправка от края на мандата предвиди всички първокласници да получат помощта в началото на следващата учебна година.

Друго предложение на левицата е при раждане на второ и трето дете родителите да получават поне десеткратния размер на актуалната минимална работна заплата под формата на еднократна помощ. Тя да се полага, ако двамата родители са осигурени 24 месеца назад преди раждането на детето, предвиждат внесените промени.

До момента еднократната помощ за раждане на второ и трето дете е съответно 600 и 300 лева.

Увеличаване на майчинството през втората година (т.нар. обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст), предлага още БСП. Размерът му не трябва да е под минималната работна заплата. С годините практиката сумата да се актуализира с увеличението на минималната заплата отпадна и се натрупа значителна разлика. Към днешна дата минималната работна заплата е 650 лева, а за втората година майчинство се полагат 380 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови