Политолози: Вземе ли Борисов мандата, отиваме на избори

OFFNews 05 декември 2022 в 08:55 5624 0

Бойко

Снимка БГНЕС Архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Рулетката на мандатите запорва днес и в 10 ч. президентът връчва първия проучвателен мандат на ГЕРБ. Какво предстои оттук нататък - темата коментираха политолозите Татяна Буруджиева и Димитър Ганев в сутрешния блок на БНТ.

"Няма според мен интрига кой ще получи папката. Обикновено председателят на ПГ на ГЕРБ взима мандата", каза Татяна Буруджиева.

По конституционна процедура мандатът се взима от кандидата за премиер, посочен от парламентарната група, но това по никакъв начин не обвързва партията това да е окончателният ѝ избор при връщането на папката, каза Димитър Ганев.

"Ако Бойко Борисов бъде кандидат, това ще е по-скоро послание към твърдия електорат на партията за едни предстоящи предсрочни избори през март. Ако бъде външно лице, това ще бъде мост и послание към други политически полета. Смятам, че вероятността да се изпълни първия и вторият мандат е близо до нулата и възможността за съставяне на правителство минава през третия", коментира той.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов скромно обяви, че по-подготвен за премиер няма и че той е Лионел Меси в българската политика.

Ако ГЕРБ предложат кандидат-премиер, различен от Борисов, то партиите, които евентуално биха се разбрали за третия мандат, ще могат да се разберат и за първия, смята Татяна Буруджиева.

"Ако предложението им е на Борисов обаче, това означава, че действително ГЕРБ прави категорична заявка към избирателите си с ясното съзнание, че няма да им изберат правителството", обясни тя.

По думите на Буруджиева ГЕРБ са излезли от изолацията в Народното събрание, защото всички приети предложения в зала минават с техните гласове. Според нея в момента ПП и ДБ сами се поставят в изолация.

Димитър Ганев посочи, че е имало два варианта за управление.

"Първият беше т.нар. "евроатлантическа коалиция", другият - коалиция "Рашидов" или "хартиена коалиция" - но и в двете хипотези присъства ГЕРБ. В Народното събрание има три партии с мнозинство - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" Ако трябва да се направи мнозинство, някой от тези три субекта трябва да бъде част от управляващата конфигурация", коментира политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови