Политолог: Задават се нови предсрочни избори, най-вероятно през февруари

OFFNews 23 октомври 2022 в 13:47 4731 4

доц. Петър Чолаков

Снимка Скрийншот

доц. Петър Чолаков, политолог

"Задават се нови предсрочни парламентарни избори. Ще ходим по зимно време на предсрочни избори, най-вероятно през февруари", прогнозира по БНР политологът доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН. 

Малко вероятно е да се закрепи някаква конструкция, но тя ще има изключително кратък хоризонт. Най-оптимистичното е догодина парламентарните предсрочни да бъдат заедно с местните, но това най-вероятно няма да стане, обясни той.

Чолаков предупреди, че има риск на хората да им омръзне и да започнат да слушат повече "радикалните политически проповедници", които говорят много остро срещу системата и статуквото: "Страшното обаче не е "Възраждане", а това, което се задава след тях".

Според него е рано да се говори, че има нова четирипартийна коалиция, каквато се оформи при избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход".

Не мисля, че Корнелия Нинова би поела риска да подкрепи явно правителство с мандат на ГЕРБ, защото това ще доведе до тоталното обезличаване на БСП. А и г-жа Нинова ще си отвори нов фронт с критиците ѝ в партията, които няма да ѝ простят никога едно такова решение. ... Да се подкрепи правителство на ГЕРБ е нещо съвсем различно от това да бъде избран председател на Народното събрание, посочи Чолаков.

По думите му България е много разделена като общество и евентуална промяна на системата към президентска република не е добро решение:

"Тя работи в консенсусни политически култури и системи. Наличието на полупрезидентски и президентски режим не отменя нуждата от това да има системни партии, които да си вършат работата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

3

Moirae

23.10 2022 в 14:52

Първо да си приемат хартиена бюлетина, като програма минимум, че и местни избори се задават. Янев ще бъде употребен като Янев.

5827

2

pisnamiotmutri

23.10 2022 в 14:22

Знаеш ли, че има райони с под 30% избирателна активност. С подобен отказ на българите да гласуват циклейки в тотална апатия е много по-лесно да вкарваш в парламента проекти и да дробиш вота. До тук се стигна чрез сериозна промивка от страна на задкулисието и медиите му

850

1

pr07ecH70r

23.10 2022 в 13:53

Изборите станаха новия "асфалт"... "Дай да му ударим още 5, та след година пак да трябва да ударим 5". Единственото хубаво е, че все още има борба на "доброто и злото" в парламента, иначе сега щяхме да се присъединяваме с референдум към Рашистката федерация.

 
X

Да помогнем на украинските деца!