Политолог: Не може да има правителство без ГЕРБ, БСП или ДПС. Протестните партии да изберат

Нова формация ще вземе от гласовете на всички и ще бъде свръхпобедител, смята Ивайло Динев

OFFNews 30 август 2021 в 11:03 5107 1

Снимка БНР

Няма как без една от традиционните сили да се състави правителство – както в настоящия момент, така и след изборите наесен. Новите формации трябва да изберат между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-рационално е това да бъде БСП. 

Това заяви Ивайло Динев, политолог, доктор по политически науки от университета „Св. Анна“ в Пиза, по БНР. По думите му една от тези три партии няма как да не бъдат част от формирането на парламентарно мнозинство. 

Новите политически формации трябва да срещнат тази реалност, да я изговорят пред своите избиратели, а не да вземат  тяснопартийни решения – няма да се коалираме с никого, няма да търсим споразумение с никого, обясни политологът. 

Важно е новите формации да изберат кои са основните им червени линии, заяви политологът. По думите му, ако допреди няколко месеца основен техен опонент са били ГЕРБ и предишният модел на управление, то в последните седмици критиките и атаките са помежду им. 

Ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация, смята политологът. 

Подобна нова формация би „изяла“ голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител, коментира Ивайло Динев. Според него протестните партии печелят само от търсенето на консенсус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!