Ексклузивно На живо: Служебното правителство поема властта

Политназначенията в посолствата да се съкратят наполовина, предлага МС

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2014 в 13:45 1621 2

От 20 на 10 на сто да падне броят на ръководителите на задгранични представителства (посолства и консулства), назначавани на тази длъжност без да са дипломати от кариерата.

Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за дипломатическата служба, която ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание. Предложението е новото ограничение да бъде постигнато в тригодишен срок от влизането на закона в сила.

Приетите от Министерския съвет текстове за промени в закона целят основно по-висока прозрачност при назначенията в дипломатическите мисии и гаранции за устойчиво кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба.

Законопроектът предвижда и ежегодно по бюджета на МВнР да се осигуряват средства за оказване на съдействие на български граждани в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 16:42

Като намаляват процента на политназначенията, защо изпращат като пълномощен министър в Казахстан другаря Иван Генов, бивш депутат от БСП? Защо тихомълком набутаха в МВнР бившия министър на младежта от Виденовото правителство Веселин Вълчев и сега го пробутват за главен секретар с нагласен конкурс? Ами съученика на Георги Димитров, изгонен от Агенция Пътища, когото гласят за директор на имотите зад граница? Защо бившият Виденов министър Атанас Папаризов, който е на пенсионна възраст, беше изпратен представител в Световната търговска организация? Защо през последната година в посолствата ни в САЩ и Европа бяха изпратени като "неакредитирани посланици" близо 30 дипломати с картончета? А братът на постоянния секретар, който бе върнат във Външно при очевиден конфликт на интереси и за половин година извървя пътя от трети секретар до съветник?

11.06 2014 в 14:41

Мдаа, ако не се лъжа, дъщерята на зам. министъра на правосъдието (?) от ДПС не владее никакви езици и беше посланик в една от скандинавските страни....