Политици ще бъдат разследвани и по анонимни медийни публикации

OFFNews 16 август 2017 в 11:15 6813 4

Политици ще бъдат разследвани и по анонимни медийни публикации

Политици и висши държавни чиновници ще могат да бъдат разследвани и по анонимни публикации в медиите. Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Цецка Цачева пред БНТ. Тя коментира новия антикорупционен закон, който ще бъде подложен на обществено обсъждане в парламента на 1 септември. 

В законопроекта отпадна възможността бъдещият антикорупционен орган - Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, да се самосезира по анонимни сигнали. Това беше предвидено в т.нар. закон "Кунева", който два пъти катастрофира в парламента. 

На въпрос защо в новия законопроект е отпаднала тази възможност Цачева коментира: 

Не мисля, че информацията [към комисията] ще бъде по-малко, още повече че, както вече споделих - и по материали от медиите, които в голямата си част са неподписани, биха могли да започнат проверки.  

Цачева критикува алтернативния законопроект на БСП, в който се предвижда председателят на бъдещата комисия да се посочва от президент. Министърът обясни, че ГЕРБ не могат да подкрепят такъв вариант, защото така комисията ще бъде управлявана еднолично и не е ясно как ще бъде предлаган нейният председател.

В правителствения проект не се предвижда комисията да има разследващи функции, а само ще подава сигнал до компетентните институции, обясни още Цачева.

Акцентирали сме върху антикорупционата стратегия, която е приета, стратегия за съдебна власт като сме стъпили на двата предходни законопроекта, известни като законопроектите "Кунева". Постарали сме да елиминираме спорните пунктове, които не срещнаха подкрепата на народните представители от 43 НС. Разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон. Принципите с тези, които гарантират прозрачност, честност и паритет при навлизането на личната, имуществената сфера при гарантиране на съответните права и свободи, каза още тя.

В законопроекта на правителството председателят ще се избира по предложение на различните парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете на комисиите.

Не виждаме изготвена предварителна оценка а въздействие на този законопроект на БСП и какво се цели с него. Там предложението е за създаване на едноличен орган. Нова агенция ще се ръководи от председател. Няма конкретни функции. Превръща се в едноличен орган, където липсва публична процедура за избирането на председателя, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9007

4

Саагмир Саагмир

23.08 2017 в 11:52

Проектът на бсп предвижда проверки само по отношение на висши репубикански служители. Струва ми се, че тези висши кадри няма как да не прочетат и проумеят този нов закон и със сто процента сигурност от сега мога да твърдя, че ще намерят начин да се облажат отново и отново. Много е вероятно по-долу стоящите кадри да не бъдат проверявани или съдени, защото този закон не се отнася до тях, а само за висшите кадри. Освен това, този проект ми се вижда нескопосан както трябва.

11866

3

кумчо вълчо

16.08 2017 в 13:18

Ае оффнюз, вие базикате ли се с тая гнусна баба, като и показвате снимката или? Навреметно всички медии много се кефеха да покзват грозната физиономия на пикаещия във фонтани все в най-подоходяша светлина - окбиновено пиян или махмурлия.

21061

1

рамбо

16.08 2017 в 12:27

Един сегашен депутат на Герб написа през 2013 романа "Шайка" за далаверите на гербаджиите, по тая логика сега всички начело с Боко трябва да почват да ги разследват...При това това не е анонимно.