Полицаите бяха насъскани да прекършат протестите

Според Атанас Атанасов няма пълно отърсване от полицейщината в МВР

OFFNews 18 август 2021 в 09:55 3769 1

Служителите на МВР бяха насъскани да прекършат протестите от миналото лято, а Бойко Борисов е бил наясно със случващото се. Той подаде оставка заради предишни протести, които бяха окървавени, и искаше да избегне такъв развой на събитията. Това се случва чрез всяване на страх сред младите хора, които бяха в основата на демонстрациите, обяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНТ.

Генералът уточни, че е имало и провокатори, които извършиха безобразия, но никой от тях не е бил задържан. А това говори, че са били организирани от властта. 

Парламентът може да направи така, че да се даде гласност, да осъди това поведение и да поиска да се потърси отговорност от виновните, смята той. 

"Разбира се, ще операт пешкира дребните риби, а на основните виновници нищо няма да им се случи. Странно е да гледаш в парламента двама вътрешни министри - бивши полицаи, които не взеха думата. После в кулоарите казали нещо. Мястото беше от парламентарната трибуна, защото и двамата бяха отговорни за това, което се случваше на площада", коментира Атанасов.

По думите на Атанасов има системен проблем в МВР, защото в България продължава да се говори за полицията като за репресивен орган.

"Няма пълно отърсване на полицейщината в системата на МВР. За да има промяна, трябва да се започне от обучението на полицаите. Според мен има големи пропуски в кадровата политика на МВР по време на управлението на ГЕРБ", посочи Атанасов.

Депутатите са настояли за изслушването на Иван Гешев, защото прокуратурата е направила необходимото, за да прикрие тези безобразия. Гешев обаче отказа да се яви с аргумента, че се нарушава принципът за разделение на властите.

"Разделението ва властите означава относителна самостоятелност и взаимен контрол по Монтескьо. Парламентът иска информация за движението на делата", обясни Атанас Атанасов.

ДБ все още не е взела решение как да гласува при актуализацията на бюджета - това ще стане по-късно днес, но Атанасов смята, че правителството на Борисов е заложило бомба при приемането на харчовете за тази година, защото е знаело, че си отива.

"При актуализацията на бюджета трябва да се уточни какви пари са нужни. Двете кризи, които застрашават България, освен политическата, са здравната и мигрантската. Държавата трябва да има готовност да ги посрещне", каза той.

Според него шансове за правителство с третия мандат има. 

"Ние от "Демократична България" сме готови за сериозни преговори, защото много е тежък моментът за държавата и трябва да се търси решение. Трябва да бъдат запазени определени граници, но решение трябва да се търси", бе категоричен Атанас Атанасов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови