Подписваме договор за разбирателство със Судан

OFFNews 26 юли 2017 в 12:23 4067 0

За първи път след 1989 г. външен министър на Судан пристига на официално посещение у нас, Ибрахим Гандур ще се срещне с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева утре. 

Важността на визитата следва да се оценява в принципно новия контекст на развитието на обществено-политическите процеси в района на Близкия изток и Северна Африка след т. нар. Арабска пролет. Благодарение на стратегическото си географско положение, богатата си суровинна база и природни ресурси, Судан разполага със значителен потенциал за развитие и в дългосрочен план ще играе все по-осезаема роля в събитията както в Африканския рог, така и в района на Северна Африка и Близкия изток. През последните години Судан постепенно съумя да се позиционира като един от значимите партньори в региона в контекста на борбата с тероризма, миграционните процеси и ролята му в регионалните конфликти, съобщи МВнР. 

Във фокуса на срещата на министър Захариева и министър Гандур ще бъдат двустранните отношения, икономическото сътрудничество, отношенията в сферата на образованието и актуализирането на договорно-правната база между двете държави.

Ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между външните министерства на България и Судан и на Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Центъра за дипломатически изследвания и обучение към Министерство на външните работи на Република Судан.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и министър Ибрахим Гандур ще направят и съвместно изявление от 16:15 ч в Министерство на външните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови