Подписите за проекта за нова конституция са събрани (допълнена, видео)

Георги А. Ангелов Последна промяна на 02 септември 2020 в 15:29 16160 9

Снимка Георги А. Ангелов

Управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти успяха да съберат необходимите 120 подписа за внасяне на проект за нова конституция, стана ясно на брифинг в НС.

Новината съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и Искрен Веселинов от ВМРО, който е и съпредседател на групата на ОП в парламента.

Недостигащите им подписи са събрани с помощта на няколко депутати от парламентарната група на Веселин Марешки и т.нар. независими.

Освен това управляващите са се договорили за референдум, който трябва да бъде проведен заедно с изборите за Велико народно събрание. На референдума ще бъдат зададени въпроси по исканията на ВМРО, които не са получили съгласие от ГЕРБ, за да бъдат вкарани в проекта за конституция. Това са въвеждане на задължителна казарма и образователен ценз за гласуване.

Даниела Дариткова заяви, че двете партии имат достатъчно гласове от изборите, за да може да се каже, че изразяват мнението на народа. На въпрос какъв е смисълът от това, след като стана ясно, че няма да могат да се съберат необходимите 160 гласа за свикване на ВНС (тъй като БСП и ДПС са против - б.р.), Дариткова обясни, че се надява те да променят позицията си.

"Процедурата изисква да се внесат първо 120 подписа, за да се започне инициатива за ВНС. Следващите два месеца ние ще организираме поредица от обществени дискусии, поредица от експертни такива и ще търсим съгласие. Надявам се, че този диалог може да разубеди тези, които първоначално са заявили, че няма да подкрепят проекта", каза още Дариткова


Дариткова благодари на всички, които са подкрепили идеята на ГЕРБ “за предизвикване на дебат в обществото за нов обществен договор”. “За нас именно това е идеята на процедурата, която започнахме. Смятаме, че след 30 години действие на настоящата Конституция, настъпилите обществени промени и очакванията би трябвало да бъдат отразени в основния закон. За това процедурата ще стартира след събраните повече от 120 подписа", каза тя.

Промените от “черновата”

"Това, което променихме след последните редакции е, че пренаредихме членовете, като основните права са изнесохме в първоначалната част на варианта. Записахме преамбюл, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме изрично текста от Закона за герба в Конституцията, за да бъде точно и детайлно описан и ред други промени, които ще видите", каза Дариткова.

Най-важно за ВМРО е важно оставането на преамбюла, еднонационалната държава и декларацията, че българите сме единна нация, каза Искрен Веселинов. "Ние подсилваме това национално звучене, защото в преамбюла добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности", каза още Веселинов.

Според него успех в преговорите е това, че в проекта за конституция, ще бъде записан ангажимент на държавата за поощряването на раждаемостта (образованата), правата на българските общности в граница и други, както и записването, че гласуването е граждански дълг и че остава точката, че бракът е само между мъж и жена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

9

Пенчо бре

03.09 2020 в 11:25

На Марешки винаги могат да разчитат. Отмерва необходимия брой гласове (не гледам на тях, като на хора), като с аптекарски везни.

3140

8

zuljin

02.09 2020 в 18:40

Конституцията няма да се пипа, че инак лошо ви се пише!!!
Тия протести ще ви се видят като естраден концерт в сравнение с това, което ще ви сполети!!!

3140

7

zuljin

02.09 2020 в 18:13

Колкото и зависим да е Радев, показа на всички, че неговите зависимости са най-крехки в сравнение с всички останали...

За 30 години, някой друг на висок държавен пост да е подкрепил недоволството на народа? Подкрепяли са го само схемаджии като джендър-патриотите, марешки, реаниматорски блокове и сие, за да се докопат до власт...

7572

6

yoghurt

02.09 2020 в 17:05

Че няма да мине, няма да мине, но нека само си представим един идеален случай - събират българските писатели, общественици и професори на кръгла маса и започват да пишат конституция, с развитие на културната политика заложена вътре в нея, образователен ценз на... депутатите, избираеми два главни прокурора - един към президента, един независим (но де факто на управляващите) които да могат да се разследват един-друг... Но имаме ли независими и свободни хора, или всичките принадлежат на мафията? Съмнявам се, по-скоро цари всеобщ страх да не се говори много по темата...

16696

5

Новак

02.09 2020 в 16:55

Марешки е ясен - при следващи избори той парламент няма да помирише, а може и някой да му разследва далаверите. Така, че каквото и да говори той ще гледа този мандат да кара възможно най-дълго.
Въпросът е как да не се допуска повече такива идиоти и дребни шмекери да влизат в парламента.

7719

4

Краси

02.09 2020 в 16:36

Е, никой не е очаквал от лайнаря Марешки да си удържи на думата, така че това не е изненада.
Значи просто трябва да поддържаме натиска по площадите, докато рухнат. Днешният ден е добър, но не трябва да остава само един - това трябва да се повтаря всеки ден.

1532

3

tarabata

02.09 2020 в 16:27

Хахахаххахах НЕЩАСТНИЦИ! Подлогата на драгалевския кюмюр да не си мисли, че тенденцията на затихване с ускорени темпове за ръждясалите лъжици ще се промени.

1000

2

valey

02.09 2020 в 16:23

Наглост и безхаберие - голям срам

16696

1

Новак

02.09 2020 в 16:13

Преамбюлът на сегашната конституция е писан от Валери Петров. Нима сегашните лай..ри се мислят за нещо повече та ще шарят по конституцията неграмотно?