По предложение на БСП-София: СОС с декларация против промяна на съдебните райони

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2018 в 13:52 2450 0

Столичният общински съвет прие предложената от групата на БСП декларация срещу промяна на границите на съдебни райони на територията на Столична община.

Проектът за декларация беше предложен от председателя на групата на социалистите Калоян Паргов в началото на сесията на СОС в четвъртък. Тя предизвика бурни дебати в залата, но в крайна сметка кметът на София Йорданка Фандъкова се съгласи да бъде добавена още една точка в дневния ред и в края на заседанието да бъде гласувана декларацията.

По време на сесията на СОС беше свикано извънредно заседание на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, която обсъди текста и направи корекции. Така в края на сесията с пълно мнозинство беше приета Декларация на Столичния общински съвет относно предложение за промяна на границите на съдебни райони на територията на Столична община.

"Сега очаквам от Висшия съдебен съвет да се съобразят с мнението на гражданите, на районните и селските кметове и с това на органа за местно самоуправление Столичния общински съвет, коментира Калоян Паргов. - Когато сме заедно, можем да повлияем на всяко решение. Благодаря за подкрепата. Радвам се за постигнатия консенсус в СОС и за това, че този път от ГЕРБ се решиха да подкрепят предложение на БСП. С тази декларация изразихме нашата солидарност с гражданите от засегнатите райони".

Пълният текст на Декларацията: 

Ние, общинските съветници от София, категорично се противопоставяме на предложението за промяна на границите на съдебни райони на територията на Столична община. Подобно предложение накърнява правата и законните интереси на широк кръг от граждани на столицата.

Считаме, че предложението за промяна на границите на съдебните райони на Софийски районен съд, при която част от населените места/кметства от районите Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, Банкя, Искър, Овча купел и Витоша ще преминат към Районен съд - Елин Пелин, Районен съд - Костинброд, Районен съд - Перник и Районен съд - Самоков ще ограничи правото на достъп на гражданите до справедлив съдебен процес, при условията на равно и състезателно начало.

Участието на гражданите на столицата в подготовката и провеждането и делата им, които ще са подсъдни на съседните съдебни райони, ще бъде сериозно затруднено поради увеличаване на необходимото време и разходите им за транспорт, в т.ч. и междуградски. Към настоящия момент живеещите в кметствата от посочените райони осъществяват достъпа си до съдилищата в град София, ползвайки услугите на столичния градски транспорт, който е значително по-евтин и времево достъпен в сравнение с междуградския транспорт.

Противно на всякаква логика е и административните услуги за гражданите на територията на София да се извършват от Столична община, а съдебните услуги - от други районни съдилища. Категорични сме, че начинът на райониране на съдилища трябва да следва административното деление на територията и да се ръководи от принципа за достъпно и близко до хората правосъдие.

Не приемаме тезата, че съдебните райони на Софийски районен съд и Софийски градски съд трябва да се ограничат, за да се постигне увеличаване на натовареността на съседни съдебни райони. Запазването на тези райони обаче не трябва да е за сметка на интересите на част от гражданите на София, защото с промяната на границите на съдебните райони се създава изкуствено разделяне на столичани - една част ще ползват услугите на столичните съдилища, а другата - на съдилищата от съседни съдебни райони.

Присъединяваме се към становището на районните кметове и кметовете на кметства, изразено пред кмета на СО г-жа Фандъкова, както и към нейното лично становище, че промените на границите на съдебните райони са несправедливи и ще затруднят голяма група от граждани да упражняват надлежно конституционното им право на съдебна защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови