По-ниски цени на дървата за огрев: Не фирми, а държавни складове ще ги продават

OFFNews 15 февруари 2022 в 13:59 3305 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Държавата ще продава директно дърва за огрев, за да няма спекула и да не бъдат завишавани изкуствено цените на хората, отопляващи се с дърва.

"Държавата влиза в ролята си и в този сектор (дърводобив). Ограничаваме посредниците и падат цените", заяви вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова на съвместен брифинг със земеделския министър Иван Иванов.

Те съобщиха, че от днес започват да работят 17 склада за дървен материал в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства. По вече утвърден график ще бъдат открити още складове, а броят им ще достигне общо 56. Там дървесината ще се продава на цената на добиване без надценки и такси. Извозването също ще се извършва от тях без посредници. Предвидено е за целта държавните горски стопанства да започнат да наемат работници, както и да стартират процедура за закупуване на високопроходима техника.

граничаваме посредниците, които на някои места са по 3-4 фирми, които натоварват цената", каза Нинова.

Тя даде пример със стопанство, че което е дървесината е добивана на цена от 84 лв., а е продавала на почти двойна цена - за 160 лв. 

По думите на Нинова, БСП е спазила предизборното си обещание и ще подкрепи над 1,5 млн. души, които се отопляват на дървесина. Тя бе категорична, че с това решение държавата е гарантирала както спад в цените, така и че винаги ще има достатъчно количество дърва.

"Избягваме спекулативния елемент", допълни земеделският министър.

Иванов каза още, че в рамките на няколко седмици ще бъдат разкрити и останалите складове. Той допълни, че ще бъде подсигурен този и следващият отоплителен сезон.

Вицепремиерът заяви, че сега е ред на кметовете, които трябва да представят списъците с хората, които имат нужда от дърва за огрев. Земеделският министър каза, че ще се следи внимателно за това да не се променят вече наличните списъци с премахване на имена или промяната им с други.

"Целта ни е да избегнем плащането на кметове, защото имаме сигнали, че някои от тях завишават цената. Ще се плаща директно на служителите на държавните стопанства", съобщи Иванов.

В края на брифинга Корнелия Нинова заяви, че отново ще предложи намаляване на ДДС до 9% на продуктите от "малката кошница", както и на енергоносителите. Към момента по тази тема няма съгласие в коалицията.

Друг приоритет, за който тя ще настоява, е повечето български продукти в хранителните вериги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!