По искане на Борисов: Валери Симеонов вече няма да е шеф на Съвета за етническите въпроси

OFFNews 25 октомври 2018 в 15:00 4424 3

Вицепремиерът Валери Симеонов е освободен от поста му на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. 

Шеф на съвета вече ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев. Предложението за рокадата е направено от премиера Бойко Борисов и е прието неприсъствено от кабинета. 

Промяната идва, след като от началото на седмицата срещу Симеонов има протести заради изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания. Настояването им е той да подаде оставка като вицепремиер. След няколко срещи - първо между партньорите в "Обединените патриоти", а после и на управляващата коалиция, управляващите решиха, че Симеонов ще остане на поста. Няколко дни той не искаше да се извини за думите си, след разговор с Борисов все пак го направи, но продължава да твърди, че е разбран погрешно. 

Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси.Той съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и неправителствените организации. 

Съветът осъществява и мониторинг по отношение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи на държавни органи в областта на междуетническите отношения и защитата на правата на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  10571

  3

  Hissarion

  26.10 2018 в 11:12

  Про форма съвет - про форма шеф. Про форма вече няма да е шеф, а про форма друг ще е шеф.

  12192

  2

  Stoyan Georgiev

  25.10 2018 в 19:50

  Ако не беше направил този гаф, представете си какъв шеф на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. щеше да бъде...

  17439

  1

  мнение от IP

  25.10 2018 в 16:05

  Я... той не става за това, а става да отговаря за икономиката?! Защото там всякакви може да бъдат явно.....
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите