Плевнелиев: Служебното правителство ще бъде съставено навреме

OFFNews 21 юли 2014 в 13:49 3785 4

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Пловдив, че все още е рано да посочи имената на премиера и министрите в служебното правителство, но увери, че то ще бъде съставено навреме. Държавният глава допълни, че той и екипът му в момента работят усилено върху приоритетите на кабинета, защото "има много кризи, решаването на които не търпи отлагане".

Президентът подчерта, че целите, които ще следва в работата си служебният кабинет, ще бъдат оповестени на 5-и август:
Ако на шести, разбира се, политическите партии спазят своето обещание и ние сме във възможност, след конституционно предвидените срокове, да съставим служебно правителство и да разпуснем парламента.

Освен основната задача – подготовка на предсрочните парламентарни избори, служебното правителство ще следва промяна на подхода в енергетиката, каза Плевнелиев.

"Имаме нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях. Имаме нужда да се обърнем към Eвропейската комисия, да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и имаме нужда да ускорим в последните месеци европейските фондове. Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия за 2014–2020 година", подчерта президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови