Плевнелиев: След Крим кой е наред? Балканите?

OFFNews Последна промяна на 30 април 2014 в 14:41 10871 13

Плевнелиев: След Крим кой е наред? Балканите?

Снимка Боян Георгиев

Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които в съветско време се наричаха "близката чужбина". Кой е наред? Молдова? Балканите?

Това казва в интервю за френския вестник "Експрес" президентът Росен Плевнелиев. Българският държавен глава коментира, че кризата в Украйна застрашава страната ни, като в Крим, "а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация"

"Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ, без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Плевнелиев. Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които дежурят по мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство Air Policing, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период на последните 20 години. 

Позовавайки се на отношението на българските политици и резервите им към налагането на санкции срещу Русия, Плевнелиев определя България като русофилска страна. Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Той обаче подчертава, че въпреки всичко България остава проевропейска държава.

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", отбелязва Росен Плевнелиев.  

Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и
демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл. "Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев.

Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл. "Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!