Плевнелиев призова Петков да се дистанцира от Радев. Първанов не харесва служебни кабинети

Йорданка Веселинова 20 януари 2022 в 22:27 9014 6

Снимка Студентски клуб на политолога

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) призова Кирил Петков да се дистанцира от Румен Радев. Президентът Георги Първанов (2002 -2012 г.) пък се обяви против назначаването на служебни кабинети от президентите.

Това заявиха двамата по време на публичната дискусия на тема "Ролята на политическото слово", която се проведе в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Основните акценти в срещата бяха свързани с ролята на служебните кабинети, разширяването на правомощията на президента и приемането на еврото.

Служебните кабинети и възможността за президентска република

Георги Първанов се обяви против служебните кабинети, обръщайки се с въпрос към публиката дали знаят колко такива е имало по време на неговото управление. Той бе категоричен, че трябва да се върви по определения от Конституцията ред и правителствата да се излъчват от НС. 

"Не съм се опитвал да изпързалям политическите партии със служебен кабинет, не че не съм нямал такъв в джоба", заяви той.

Първанов смята, че "в никакъв случай не се налага президентска република, защото не знаем в чии ръце може да попадне тази форма на управление":

"Президентът и сега заради начина, по който е избран... има авторитет и влияние, което е по-силно от влиянието на политическите партии, които се подвизават в парламента", бе категоричен той.

Георги Първанов отбеляза, че легитимността на българския президент идва от прекия му избор. Той обаче се обяви за разширяването на правомощията му. Както по време на мандата му, така и сега той настоя президентът сам да може да инициира референдуми, "а не те да се осакатяват в парламента, както е сега", както и да може президентът сам да подписва международни договори.

Росен Плевнелиев подкрепи тезата на предшественика си за служебните правителства. Той заяви още твърдение, че вицепрезидента и служебното правителство са излишни институти.

Той допълни, че днес страната е президентска република:

"Конституцията е обърната с главата надолу. Изключително ненормална ситуация и противоконституционна. Имаме президент, чиято дясната ръка е министър на отбраната, лявата му ръка е негов министър на вътрешните работи. Министърът му на външното министерство не знаеше къде е сградата на външното министерство... Министърът на финансите е служебен негов министър... Затова апелирам към премиера Кирил Петков: колкото може по-скоро да се дистанцира от всякакви влияния на силния човек на деня - президента Радев върху неговите действия".

По думите му тази ситуация е изключително опасна за българската демокрация.

Еврозоната 

Росен Плевнелиев поиска от премиера да бъде категоричен в изказванията си, че страната ще влезе в еврозоната до 2022 г.

"Ако изпуснем този момент (1 януари 2024 г.), няма да влезем никога в Еврозоната", смята той и добави, че това ще помогне за борбата с корупцията.

Плевнелиев не пропусна да разкритикува Румен Радев, който нямал позиция за приемането на еврото и допълни, че "държавният глава вече шеста година не е споменал думичката "Еврозона". 

Според него еврозоната ще е ясен отговор на въпроса дали България е или не под руско влияние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

6

Перпендикуляр

21.01 2022 в 10:42

Тия двамата ще останат в историята на тази институция с това, че:1. Първанов се покри със славата на плейбой и ловец н аархари и друг опазван дивеч,а на финала и със славата на крупен хотелиер и 2.Плевньо никога не беше удостоен от собствената си съпруга с присъствие на което и да е събитие. Та тия двамата с жените си не можаха да намерят общ език, а на цял народ акъл искат да дават.

2210

3

fishcake1

20.01 2022 в 23:26

Призраци от миналото не ща да слушам. Няма никакъв авторитет в това, че името ти е Първанов, Плевнелиев, Стоянов. Да си признаят позорната роля в историята и да си траят.

5827

2

pisnamiotmutri

20.01 2022 в 23:21

Кои бяха тия и защо мнението им има значение? ДС агент доносник и дете на висш функционер на БКП

3767

1

Име на профила

20.01 2022 в 22:37

Прощавайте, това НеНовините! ли са?

Какви са тези глупости? Ние след Желев не сме имали нормален президент, вия и на тях трибуна давате.

Крадец комунист, и каредец никаквец, критикуват не-крадец социалист. Егаси.