Плевнелиев: Партньорството на Турция и ЕС е ключово за решаване на мигрантския проблем

OFFNews 15 декември 2015 в 20:00 3503 5

Снимка БГНЕС

Засилването на партньорството между ЕС и Турция е от ключово значение за ограничаване на потока на нелегални имигранти и за повишаване на сигурността на външните граници на съюза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

Кризите в Близкия Изток и Северна Африка и бежанската вълна генерират нестабилност и представляват предизвикателство, както за държавите от Европейския съюз, така и за Турция и налагат предприемането на общи действия, подчерта той.

Държавният глава изрази подкрепата на страната ни за действията на турските власти по отношение на огромния бежански поток от Сирия, както и за решението на ЕС за оказване на финансова подкрепа на Турция, за справяне с този проблем. Той приветства усилията, които турската страна полага за охрана на общата ни граница и за овладяване на миграционния натиск към България.

Променената среда на сигурност в Черноморския регион, вследствие на кризата в Украйна, както и конфликтът в Сирия, налагат още по-тясно сътрудничество между държавите членки на НАТО, обявиха двамата по време на срещата.

Плевнелиев и Давутоглу обсъдиха перспективите за последващо задълбочаване на сътрудничеството по отношение на енергийната диверсификация, която е от стратегическо значение не само за региона на Югоизточна Европа, но и за Европейския съюз. България подкрепя ускореното изграждане на Трансадриатическия газопровод за доставка на природен газ от Каспийския регион за Балканите и Европа, заяви президентът Плевнелиев и потвърди интереса ни за изграждането на интерконекторна връзка между газопреносните системи на България и Турция.

Обща беше оценката, че по-добрата транспортна и енергийна свързаност и реализацията на големи инфраструктурни проекти, особено в рамките на т.нар. „Нов път на коприната“ от Китай до Европа, създават възможност за ускорен икономически растеж за целия регион.

Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни ще завърши изграждането на скоростна железопътна линия през България, в която ще бъдат инвестирани 1.3 млрд. евро. „От изграждането на новото летище на Истанбул, което ще бъде най-голямото в света, също ще спечели целия регион“, добави той.

Росен Плевнелиев и Ахмет Давутоглу потвърдиха решимостта на България и Турция да работят за удвояване на двустранния стокообмен, който през 2015 г. се равнява на 5 млрд. евро. Като особено перспективна бе посочена сферата на туризма. Постигната бе договореност през първото полугодие на 2016 г. да се проведе Второто междуправителствено заседание на Съвета на високо ниво за сътрудничество между България и Турция.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството