Плевнелиев: Образованите хора са коректив на популистите и националистите

OFFNews 24 май 2016 в 21:24 6506 20

„Днес нерядко ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното. Затова е важно словото – то изгражда съпротивителните сили срещу безличието, пошлостта и бездарието. Словото възпитава критично отношение и гражданска позиция".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите на традиционния прием за 24 май, даван от държавния глава в Националния исторически музей.

„Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност. Бъдете чисти в помислите и в делата си, за да пребъдат те както духът на българското слово“, подчерта Плевнелиев. 

Денят на българската просвета и култура е ден на признателност към творците на българската духовност и на тези, които запалиха искрата ѝ, празник на българската идентичност и на нашето самочувствие на древен и културен народ. В този ден се гордеем, че дадохме нещо на света – запазихме и развихме делото на светите братя, като дадохме писменост и просветление на над 300 милиона души по света, които използват кирилицата. Делото на светите братя предначерта и европейския път на България. То допринесе за създаването и съхранението на културната ни идентичност през вековете и беше в основата на националното ни пробуждане през Възраждането, допълни държавният глава.

В словото си Росен Плевнелиев припомни, че азбуката, завещана ни от светите братя и от техните ученици, донесе светлината на познанието за над 50 националности от далечен Сибир и Монголия до сърцето на Европа.

„Създаването и разпространението на кирилицата е най-ценният принос на българите към световната култура и цивилизация. Именно ние, българите, оценихме, запазихме и развихме великото дело на светите Солунски братя“, посочи още президентът.

Държавният глава изрази признателност към всички дейци на българската духовност – учители, дейци от академичната и научната общност, хората на изкуството, които носят светлината на познанието и на духа.

„Вие сте съвременните български будители. Изграждате модерна и просветена България – дълбок поклон пред вашето дело“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12129

17

Психодесен

25.05 2016 в 12:40

Nik68 Отричате скандала с офшорките на Плевнелиев, от който се отърва благодарение на президентския си имунитет ли?

29217

16

Лопе де Вега

25.05 2016 в 09:40

Хареса ми това "нациоанализма"! Ако не е грешка ще трябва да го вземем на въоръжение. Останалото има нужда от превод, вероятно съвместно с психолог.

Поздрав!

16008

15

Nik68

25.05 2016 в 09:39

Очаквам в най-скоро време уважавани хора като професор Балкански да започнат да ни внушават любов към Румъния, Финландия, защо не Сърбия и Черна гора. Последните са православни и славянски все пак, не по-малко от Путинска губерния.

16008

14

Nik68

25.05 2016 в 09:27

Трябва ли задължително да си Болен мозък, или е достатъчно да си ляв, или само платен драскач, за да не виждаш и малкото истина, когато я има в писанията на когото и да било. Жалко и тъжно е когато бедни по дух хора криейки се зад анонимни имена наричат себе си патриоти и националисти, а собствения си президент Чехльо, Роско, Офшорко и какви ли не вариации още. Патриотизма и национализма минава не е крякане, а уважение, служене и безрезервна подкрепа на национални символи, институции и традиции. Какво общо с нациоанализма или патриотизма има Русия, САЩ, Гърция или Турция.

12129

12

Психодесен

25.05 2016 в 09:13

Офшоркаджията Плевнелиев е последният, който може да чете морал на когото и да било.

13011

11

Georgi Ganchev

25.05 2016 в 07:50

росен разеденителят.
Малък си.