Плевнелиев: Борисов не трябва да се кандидатира за президент и да играе играта на Радев

Не е времето на политици като мен, които са попили от мъдростта на невероятни демократи. Гласоподавателят е решил, че с високо вдигнат юмрук трябва популизмът да бие, заяви бившият държавен глава

OFFNews 30 септември 2021 в 11:19 6589 7

Снимка Стопкадър

Бившият президент Росен Плевнелиев е отказал на Бойко Борисов да се кандидатира за президент от ГЕРБ, стана ясно от интервю на Плевнелиев пред Нова ТВ.

"Имахме честен разговор, казах му, че не е времето за такива политици като мен, които са попили от мъдростта на невероятни демократи. Гласоподавателят в България е решил, че с високо вдигнат юмрук трябва популизмът да бие в тази държава", заяви той.

Плевнелиев отново повтори, че Петър Стоянов би бил един вълшебен президент на България, но е отказал от самото начало.

На въпрос кой от ГЕРБ е подходящ да влезе в президентската надпревара, държавният глава (2012 - 2017 г.) изброи: Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Даниел Митов, Димитър Николов.

"В никакъв случай Бойко Борисов не трябва да играе играта на Румен Радев. Тази измислена от сценаристи - агенти на ДС, генералска битка, е безумна и безсмислена. Това е битка за живота на Румен Радев, защото отвъд битката с Борисов, няма нищо", коза още той. 

Според него бившият премиер не трябва да се кандидатира за президент, за да покаже мъдрост, интелектуална култура и за да покаже, че не може едни президент с високо вдигнат юмрук да управлява. 

По думите му тази битка се води по незаконен и противоконституционен начин от Радев: "Той наруши Конституцията десетки пъти". 

Плевнелиев посъветва Борисов да продължа да прави това, което е правил и да се поучи от грешките си.

"Да се върне в партията си, да я подкрепи, защото тази партия има бъдеще", заяви той.

Според бившия президент Борисов не може да бъде отново министър-председател, но може да заздрави партията си. 

"Когато президентът излезе и каже, че България е управлявана от мутри, мафия и как България била супер корумпирана, единственото, което прави, е да съсипва собствената си държава. Чуждестранните инвестиции в момента са 0%. За това виновен е държавният глава. Той назначи дясната си ръка за министър-председател. Борисов е демократ, а Радев - автократичен лидер, който не спазва Конституцията", подчерта Плевнелиев и призова гражданите да си дадат сметка докъде би довел втори мандат на Радев.

Според бившият президент една от грешките на Борисов е била липсата му в Народното събрание: 

"Вероятно е трябвало да ходи по-често, да обяснява политиките си, защото много хоро го обвиняват, че не е стъпил в парламента".

Бившият държавен глава допълни, че трябва всичко да се провери и да излезе наяве от управлението на ГЕРБ.

"Ние направихме същото, извадихме всички поръчки. Аз съм "за" пълната прозрачност", обясни още той. 

По думите му е време ГЕРБ, Демократична България и ДПС да извадят фигури, които са точно обратното на това, което Радев прави:

"Представете си един демократ - мъдър, спокоен, убеден. Трябва ни президент, който да ни лекува - може да бъде голям лекар на България. ГЕРБ трябва да излъчи за вицепрезидент човек от партията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

8

случайно прочетох

30.09 2021 в 17:22

"Не е времето на политици като мен, които са попили от мъдростта на невероятни демократи."

Попил е опорни точки и популизъм....
Пухльо остарява, като цървул, а не като катедрала.

6145

6

kokoten

30.09 2021 в 13:48

Засрами се,говньо,бил си ни президент...а понеже не те е срам да дрънкаш глупости,аз ще се срамувам заради теб....Офци,не рзбирам защо давате трибуна на този клет човечец,които е срам за българския род....Дано времето на подобни политици да е свършило с него...да,да,ама не,тепърва гербрастите ще ни заливат с мръсната помия на ректори,директори и вскакви други -ектори с цел да си върнат контрола и да продължат кражбите...Не допускайте това,хора,не гласувайте за ГЕРБ,те са лъжци и крадци и освен себе си друго не гледат....Мислете,хора,мислете....

1956

5

sss700431

30.09 2021 в 13:38

Понякога се питам , този човек , къде живее и в час ли е изобщо. За кой демократ говори? За борисов ли? И това е демократа? И коя е демократичната партия? Да не би да говори за герб? Където нищо не може да се случи без благословията на тартора. Защо изобщо му се дава трибуна ,на този малък човечец?

1919

4

Lindemann

30.09 2021 в 13:32

В интерес на истината трябва да признаем, че Роско е еталон - той е всичко това, което един политик и мъж НЕ трябва да бъде.

12182

2

sawall

30.09 2021 в 12:29

Плевнелиев доста ми падна в очите с това изказване. Каква демокрация, брат, какъв демократ е ББ? Борисов гази закони, етикет, благоприличие... Той не е ли популист? А Мишо Бирата? А фракинга? А Пеевски и Гешев? А Цацаров? А "ти си го избра"? А това че всяко нареждане е предпоследно? А майките на децата с увреждания, и ББ дето мълча оня тулуп като ги обиждаше? А лъжите, презрението към електората и депутатите, които иначе лу лижеха подметките, откраднатите милиарди, а ДПС и електроцентралата на Доган? Това не е демокрация, нито придържане към законите и конституцията. Това е управление на мутри.

Радев и той не е цъфнал и вързал - нямал друго освен битката с Борисов. Ми то и Че Гевара не е имал друго освен битката с капитализма, ама на, помнят го - кои с добро, кои с лошо. Не гласувах за Радев предния път, ама и за Тетка Цачева не можах да се накарам. И сега не искам да гласувам за Радев, ама за ГЕРБ - никога!