Плажовете Корал, Kара дере и Паша дере вече са защитени зони по Натура 2000

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2021 в 16:20 3688 3

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Три диви плажа на Черно море - Корал, Kара дере и Паша дере вече са защитени зони по "Натура 2000". Това съобщиха министрите на икономиката и на околната среда Кирил Петков и Асен Личев. Решението е взето днес от Министерския съвет.

Това стана с решение за изменение на списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С приетите изменения се увеличава площта на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“. Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове включени в приложения № 2 па ЗБР и постигане на целите на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, съобщиха от правителството.

"Министерски съвет прие едно решение, с което на практика защитени зони и запазване на природното райско кътче Корал остана към защитена зона Ропотамо, Kара дере - към плаж Шкорпиловци и Паша дере - към плаж Галата", обяви Личев. Министърът на икономиката Кирил Петков е съпричастен към темата, тъй като е член на сдружение за защита на Корал.

"Целият Министерски съвет, включително, изглежда, че и аз, имаме големи топки, за да направим тази работа, за което съм много благодарен", представи решението в типичния си стил екоминистърът. "Направих и голяма стъпка към развитието на световната и филмовата индустрия. Защото големите фирми като "Дисни" и "Нетфликс" имат много основателни причини да се настанят на българския пазар, а ние ще им дадем възможност да си снимат сюжетите в омайните, естествени природни кътчета по нашето Черноморие, които днес съхранихме", каза Личев.

И трите плажа от години са арена на битки между природозащитници, местни власти и предприемачи. "За пръв път имаме министър, който наистина е тук, за да защитава природата", поздрави колегата си Кирил Петков. "Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран върху красивата българска природа и той е много по-доходоносен от масовия туризъм, на който сме се нагледали сега", коментира министърът на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5746

3

vas_sashka

01.08 2021 в 13:12

Ураа, баща му на Кирчо с парцел на плажа, вече е защитен заедно с 4дк на Киро. Кой иска да му постараят комплекс пред къщичката на дивия плаж … морал и прозрачност в деиствие

1725

2

01.08 2021 в 09:43

Едно голямо браво

1592

1

Г-н Колев

28.07 2021 в 19:15

Браво! На ред са Дуранкулак, Езерец,Шабленските плажове с езерото и тузлата.