Планира се увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли

С министъра на финансите почти сме се спрели на варианта за вдигане на пенсиите с 21,6%, казва министър Гьоков

OFFNews 15 май 2022 в 20:05 5418 1

Георги Гьоков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Георги Гьоков

Коалицията обсъжда увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли, съобщи социалният министър Георги Гьоков пред bTV.

„Минималната заплата трябва да се увеличава и при всички случаи да не остане на сегашните си нива от 710 лв. и затова имаме разбиране в коалиционен формат“, без да уточни обсъждания нов размер.

„Министър на финансите не е против увеличаване на минималната работна заплата, само че смята, че ще бъде прецедент да се увеличават два пъти минималната работна заплата в една и съща година. Но продължаваме разговорите с него и аз мисля, че ще стигнем до някакво финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лв. след 1 юли“, каза Гьоков.

По думите му няма съгласие в коалицията в момента за необлагаемия минимум и „като че ли ще го отложим за малко по-нататък“.

„Последните разговори с министъра на финансите са неокончателни, но почти сме се спрели на този вариант - едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%, което компенсира тези 60 лв., в пенсията ги вкарва, плюс така преодолява до голяма степен инфлацията. И ще има още едно действие върху размера на пенсиите, което го планираме от 1 октомври. То ще бъде така един вид преизчисляване на пенсиите, което да сближава старите пенсии с новоотпуснатите“, каза социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

1

fiki

15.05 2022 в 20:27

ако беше още герб или по някакво чудо възраждане на власт щяхте да видите каквото и да е увеличение през крив макарон, щеше да продължи да се краде зверски
 
X

Подкастът на OFFNews