Пламен Георгиев поиска Антикорупционния орган да може да арестува

ОFFNews 26 април 2018 в 10:38 3639 2

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев поиска антикорупционния орган да има повече правомощия.

Пред журналисти в парламента той за пореден път припомни, че комисията няма правомощия по задържане или извършване на процесуално-следствени действия и допълни:

"Може би за в бъдеще може да се обмисли някаква промяна на закона. Всички служби, подобни на нашата, най-малкото имат право да задържат лица. Ако ние имахме това право, нямаше да има нужда да идват хора от МВР и толкова много хора да участват в тази акция. Искаме да имаме поне възможност да задържаме", каза Георгиев.

Той коментира задържането на кмета на Младост Десислава Иванчева и го определи като изпълнение на първото обещание, което даде, след като стана председател на антикорупционния орган. 

"Аз казах, че ще бъдат задържани хора с пари и мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. От тук нататък продължаваме по същия начин", обясни той.

Антикорупционния орган е дал информация за други лица, които са били изнудвани от кметицата на Младост, заяви Георгиев и допълни, че е работа на прокуратурата да оценени доказателствата и да прецени какви обвинения ще бъдат повдигнати.

"Мисля, че и Гешев каза, че това е най-голямата сума, която е задържана изобщо от правораздавателни органи в България. В последните 30 години няма такава голяма сума задържана", коментира Пламен Георгиев.

От думите му се разбра, че може да има и други арести на показни места, но това не зависи от органите на реда. "Не може да им казваме къде да получават подкуп. Ако го получат в центъра на София ще бъдат задържани в центъра. Ако го получат пред моя кабинет ще бъдат задържани там. Ние не избираме те къде да взимат парите. Ще се спазва законът", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

2

кумчо вълчо

26.04 2018 в 12:23

Тоя иска сам да запаши чифте пищови и да прави кавото му дойде. Нещо там разделение на властие, туй-онуй? Ми утре ще и Волен Сидеров ще иска да арестува и сички депутати? Не, че не го прави де! Май плъзящо отуваме към диктатура, а евро-чиновниците им дреме .... на шушляка!