Пирин става проблем и за ЕК

OFFNews 19 януари 2018 в 15:42 7012 0

Снимка Ska Keller - Фейсбук

Германската евродепутатка от групата на "Зелените" Ска Келер изпрати писмо до Еврокомисията, в което настоява то да заеме ясна позиция по отношение на промените в плана за управление на национален парк "Пирин", които нарушават европейските директиви.

"Национален парк "Пирин" е част от Натура 2000, както и обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Новият 10-годишен план за управление променя сегашния, като значително се разширява комерсиализираната и туристическа зона на територията на парк "Пирин", което позволява по-голямо застрояване и развитие на ски зони, включително узаконява вече същесвтуващи незаконни съоръжения. Съществуват притеснения, че вече изградените незаконни постройки са навредили на застрашена флора и фауна, както и че новият 10-годишен план няма да успее да защити ценната девствената природа и екосистема на парка", пише още Ска Келер.

В края на своето писмо евродепутатката отправя запитване към Еврокомисията каква е оценката ѝ върху променения от Министерския съвет план за управление на парк "Пирин".

Също така тя пита на какъв етап е разследването по изясняване на обстоятелствата по проблема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови