Петолъчките в Партийния дом били цветя, според администрацията на парламента

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2021 в 21:22 4963 0

Над 200 петолъчки украсяват новото Народно събрание, което се премести в сградата на Партийния дом на БКП. Въпреки това от администрацията на парламента отричат да има социалистическа символика в сградата.

В бившата зала "Георги Кирков", която е новата пленарна зала, петолъчките са 88 върху 22 колони. В кулоарите петолъчките са още повече - 128 върху 32 колони. Администрацията на парламента обаче твърди в официално писмо до bTV, че това е коринтски стил, а петолъчките са розетки с венчелистчета.

“Капителите на колоните в пленарната зала не съдържат символи, свързани с комунистическия режим. Те са разработени в коринтски стил и са богато орнаментирани с растителни елементи, декоративни фризове и др., казват служителите на Народното събрание. Според тях, "Абакът, непосредствено лежащ над капитела, представлява комбинация от стилно подбрани фризове и в средата на всяка от четирите си страни има цветна розетка, която представлява цветна пъпка със заоблени форми, изобразена върху шест броя листа и връх". "Розетката е изпъкнал орнамент, изобразяващ цвете с пет заоблени венчелистчета във форма на звезда“, допълват от парламент. И даже са категорични - "В сградата на Народното събрание не са забелязани символи, свързани с комунистическия режим".

"От една страна това са житните класове, можем да си го обясним с идеологията на бившата комунистическа партия. Разбира се, житният клас носи символиката на земеделието и урожая. От друга - петолъчната звезда, която се намира в горната част на капитела", обясни пред bTV Николай Ущавалийски, директор на музея за социалистическо изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови