Петков заминава за САЩ на 9 май, ще постави въпроса за енергийната ни сигурност

OFFNews 07 май 2022 в 17:48 5495 6

Снимка БТА/Архив

Премиерът Кирил Петков ще постави важните за България въпроси на енергийната и икономическа сигурност по време на посещение в сАЩ на 9 и 10 май, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър-председателят ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в лидерска среща на най-високо ниво. Срещата е ключова инициатива на конференцията, утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността.

Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори.

В рамките на визитата си във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков ще проведе разговори с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас, за да утвърди тясното партньорство на България със САЩ и международната общност.

Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“.

Премиерът Петков ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, вкл. запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите.

Министър-председателят ще бъде придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

9

Разумен

07.05 2022 в 23:50

Така се продава Родината с инструкции от вън. До вчера тоя не беше и български гражданин.

8053

7

DARTH VADER

07.05 2022 в 22:04

ВЯРНО Е,ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИМАМЕ ПРЕМИЕР,КОЙТО Е ЗА ПРЕД СВЕТА...ВЯРНО Е СЪЩО,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НЕЩО МНОГО СБЪРКАНИ ХОРА...А Е ЯСНО,ЧЕ ТАКИВА ПРОТИВОРЕЧИЯ СЕ ИЗГЛАЖДАТ САМО ПО ТРУДНИЯ НАЧИН...
МОЖЕ БИ ДА ИМА И ПО-ЛЕСЕН И БЕЗБОЛЕЗНЕН НАЧИН(РЕФЕРЕНДУМ)-НА ИЗТОК ОТ СТ ЗАГОРА ДС СЕ ЗАСЕЛЯТ ВСИЧКИ ФЕНОВЕ НА СССР...НА ЗАПАД,ДА ОСТАНЕМ ПО-НОРМАЛНИТЕ...

-240

5

редовно четящ

07.05 2022 в 21:04

Чудесна новина! Щом троловете изтрещяха!

2923

2

Cornucopia

07.05 2022 в 18:49

Успех Киро и да не се излагаш много