Петков в Гърция: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее

OFFNews 03 май 2022 в 14:14 1652 1

Снимка Архив - БГНЕС

"Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее", заяви премиерът Кирил Петков на церемонията по откриване на строежа на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция.

С 20-процентен дял "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.

"Днешният ден ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и икономическа независимост", обяви премиерът.

В изказването си той благодари на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис за помощта за преодоляването на газовата криза след спирането на доставките от "Газпром".

Гръцкият премиер отбеляза, че от днес Балканският полуостров ще има място в енергийния свят. По думите му проектът е "енергийна врата" за страните от региона, които много скоро ще могат изцяло да заместят руския газ.

"Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отбеляза, че започването на строежа на терминала е историческо събитие: "Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че проектът е пример за стремежа на ЕС за енергийна диверсификация на Съюза от руския газ. По думите му диверсификацията ще направи Европа по-силна. 

"Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7090

1

бай Пешо от Перник

03.05 2022 в 15:16

Украйна обявила ли е война на Русия или обратно?! Единството на ЕС се изразява в това, че Унгария, Германия, Естония и Италия ще купуват в рубли а ние от тях с 130% надценка.