Петков със съпругата си Линда на божествена света литургия в базиликата ''Сан Клементе'' в Рим

OFFNews 23 май 2022 в 11:51 5079 5

Снимка Пресцентър Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков присъства на божествена света литургия в базиликата“Сан Клементе“ в Рим и на поклонение пред мощите на Св. Кирил, съобщиха от пресцентъра на правителството.

"Дълбок поклон пред Св. Кирил философ – създателят на българската писменост! В навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий", заяви Кирил Петков пред гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе“ в Рим.

Премиерът и жена му Линда Петкова, както и множество представители на правителството, присъстваха на божествена света литургия в базиликата и на поклонение пред мощите на Св. Кирил. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Той подчерта, че българите базиликата „Сан Клементе“ е най-святото място от Рим, защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий, и техните ученици, получават признание и благословение за апостолското си дело. "Тази света Литургия е велико за Българската православна църква и Българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между Държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга", бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

На свой ред Кирил Петков призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. "С нея те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието, става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури - източни и западни", заяви премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

23.05 2022 в 12:44

иСкам

2261

4

mirimbi

23.05 2022 в 12:09

Изкам да обърна внимание на т.нар "тролски изказ"! Винаги е придружен с простащина и агресивни нападки! Псевдонимите също винаги съдържат нещо обидно и просташко. Явно такива са опорните точки: Опираме се на простаците и необразованите питеци, пишейки обидни и просташки коментари удовлетворяващи скромните интелектуални нужди на целевата група. И някъде там винаги е закътано подлизурското сервилничене пред Русия, замазано с приказки за другата гледна точка, славянството и православието.

-6142

1

Кокорчо

23.05 2022 в 11:56

Чий го дириш при католиците, като е велико събитие за Българската православна църква и България?!