Петков на протеста на 'Възраждане', плътни ограждения около парламента (видео)

Елена Николова, Ружа Райчева 23 февруари 2022 в 11:16 11027 8

Снимка Елена Николова

С около 500 демонстранти и засилено полицейско присъствие пред Министерския съвет започна протестът на "Възраждане" срещу COVID мерките. Част от хората са дошли в София специално за събитието.

OFFNews следи на живо събитието:

13:35

Хората се разотиват, някои се отправят към автобусите.

13:20

Организаторите благодарят на протестиращите и те започват да се разотиват. На микрофона се чува, че „Възраждане“ ще продължи да се бори за премахването на тестовете за децата в училищата в рамките на един месец (Властите вече обявиха, че всички мерки срещу COVID ще паднат до 20 март, дотогава се очаква и отпадане на тестовете за учениците – бел.ред.).

13:00

Множеството е пред Народното събрание. Костадинов коментира, че то никога не е било оградено по този начин и прилича на кошара.

Полицията зад огражденията държи каските в ръце и не носи щитове.

12:30

Протестиращите се отправят към парламента, около който има плътни прегради и полицейски кордон.

11:30

Премиерът Кирил Петков отиде пеш при протестиращите и застана на трибуната до Костадин Костадинов, предаде репортер на OFFNews.

"Кога ще бъде премахнато тестването в училище", попита Костадинов, докато от множеството се чуха освирквания, когато Петков застана на стълбите на бившия Партиен дом.

„Кажете дали друг път сте имали министър-председател, който да дойде на протеста? Дойдох тук при вас, защото ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно, иначе доникъде няма да стигнем.

Ако искате да имаме силна държава, тя трябва да работи заедно с гражданите си. Стига сме се делили на хиляди парчета, стига сме говорили с езика на омразата.

Продължавайте да протестирате, протестът е важен начин на комуникация, благодаря ви!“, обърна се към протестиращите премиерът. 

В крайна сметка Костадинов заяви, че Кирил Петков е направил нещо, което никой досега не е правил: "Протестирали сме много пъти на това място и никога не е идвал министър-председател при нас, това е нещо което ние приветстваме го", каза лидерът на "Възраждане". 

"Формата на протест е важна. Ама трябва да си говорим, а не да се мразим. Нашето правителство не го е страх да си говори с народа", каза още премиерът и припомни, че до 20 март се очаква COVID мерките у нас да отпаднат.

11:00

Протестиращите скандират "Оставка" и "Махайте маските" под прозорците на правителствената сграда. В същото време около парламента, където днес са министрите и депутатите, за да гледат държавния бюджет, са поставени метални полицейски ограждения. На микрофона Деян Николов от "Възраждане" заяви, че органите на реда са прибрали телефони и техника на демонстранти на входовете към площада.

Снимки: Елена Николова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

9

Много се надявам е сега правителството да падне. Възраждане са твърдо аут. Ментето от Масва Zuljin няма да има кой да му плаща за платени коментари в сайта.

3767

6

Име на профила

23.02 2022 в 13:23

Между другото ситуацията с Петков малко ми напомня като тази с Обама преди години.

Ккато Джордж Буш направи всеки полуидиот - сериозен и избираем кандидат след него, така и след боко тиквун всеки средно адекватен човек ти изглежда нормален. Проблемът при нас е, че такива в политиката почти няма, и извън нея нормалните хора масово не искат да се омърсяват.

3767

5

Име на профила

23.02 2022 в 13:21

Е, той и да отиде, и да не отиде - те са там и ги отразяват по новините. На мен като цяло ми харесва подхода - пеш, с минимална охрана, и отделя внимание на всякакви граждани.

Само с това не става, но за разлика от впрегнатата пропагандна машина аз имам търпение, макар не съм гласувал за него.

12182

3

sawall

23.02 2022 в 12:28

Петков легитимира тука някакви маргинали, които протестират срещу нещо отменено. Да се говори и държи връзка с народа, да. Да се обръща внимание на 500 платени автобусчии...Това не е "народът", това са някакви хора, които си нямат работа освен да се занимават с Копейкин и неговите глупости.

От друга страна, трябва да се внимава, в България е пълно с антиваксъри и други идиоти. Да не стане Копейкин изневиделица новия премиер...

-8580

2

Вече бяха платили предварително и затова не отмениха протеста. Срам за Копейкин.

5827

1

pisnamiotmutri

23.02 2022 в 11:26

Протест срещу зеления сертификат, който съобщиха, че скоро ще отпадне.

Като знам какви хора симпатизират на Възраждане, няма да се изненадам през март като мерките отпаднат да го обявят за личен успех.
 
X

Да помогнем на украинските деца!