Петков: Фалшива новина е, че САЩ ще ни наложат санкции заради Македония

Георги А. Ангелов, Скопие Последна промяна на 18 януари 2022 в 17:50 1525 3

Снимка gov.bg

Няма да има никакви санкции, това бяха фалшиви новини, заяви премиерът Кирил Петков в Скопие по повод на твърдения на американския конгресмен Клаудия Тени. Тя каза пред македонската редакция на „Гласа на Америка”, че са възможни санкции заради българското вето върху започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония.

“На Балканите винаги сме мислили, че някоя велика сила ни е проблем, или някоя велика сила ще ни помогне. Оттук нататък всичко е в наши ръце”, заяви Петков.

"Нотата беше голям жест"

Пред журналисти Петков коментира, че днешният ден, в който той се срещна с премиера, президента и партии в Скопие, протича по план.

Показахме от двете страни, че добросъседството го слагаме като огромен приоритет - и като резултат нотата беше изпратена. Това беше голям жест. Казва, че Северна Македония няма териториални претенции и искаме да напреднем. Дадоха една първа позитивна стъпка, което в последните 2 години не се е случвало, заяви Петков.

Историческата комисия е длъжна да се събира

Оттук нататък и те ще трябва да се срещат поне веднъж на месец и да обявяват нещата, по които сме се разбрали. Това ще бъде една от първите техни прояви, каза Петков за работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси

"Няма да има периоди, в които тези групи няма да се срещат. Това свърши", заяви Петков и обеща, че той и македонският премиер Димитър Ковачевски поемат личен ангажимент.

Българският премиер съобщи, че темата за езика на омразата в македонските учебници по история също е обсъдена и "това ще бъде основен приоритет в работните групи, трябва да премахнем езика на омразата”.

“Това, до което достигне историческата комисия, да бъде вкарано в учебниците”, уточни той.

Календарът около срещите на работните групи вече е договорен. След 25 януари на всеки седем дни ще има група, която ще се среща, координацията ще се прави от външния министър Теодора Генчовска.

Петков отбеляза и че темата за македонското малцинство в България не е обсъждана.

Немислимо е да сме 21 век и да няма железница между двете държави, каза още българският премиер.

Управляващите в Северна Македония са го уверили, че вече има подписани договори по Коридор номер 8.

За самолетната линия София - Скопие, за която по-рано бе договорено да заработи до 60 дни, Петков уточни, че по всяка вероятност ще трябва да бъде дотирана, поне в началото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови