Петков: ЕК ще преговаря с Газпром от наше име

Елена Николова 25 март 2022 в 21:45 2688 1

Снимка Европейски съвет

Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това е съвсем различно отколкото една малка България да преговаря с гигант като "Газпром", заяви премиерът Кирил Петков в Брюксел след среща с евролидерите.

По думите му това променя играта изцяло - кой-колко пазарна сила има. Сега ние вече отиваме заедно и казваме искаме по-добри условия, искаме по-ниски цени. Това е особено важно за България, тъй като всички знаем, че договорът (с "Газпром" -  бел. ред) изтича тази година, коментира още Петков. Той добави още, че цената на газа определя и цената на тока:

"Сваляйки цената на каза при едни преговори, които очакваме, това ще свали и цената на тока, което пък намалява инфлацията. Нали ни питат непрекъснато - Как ще свалите цените. Няма магическа пръчка. Трябва с преговори да натиснем цената на газа, да свалим цената на тока и това да се отрази на всички стоки и услуги."

Петков отбеляза, че по време на срещата с евролидерите е била засегната и идеята за потенциален таван на цените , но ЕК трябва да анализира дали има нужда от това.

Относно посещението на Урсула фон дер Лайен в България и одобрението на Плана за възстановяване, Кирил Петков заяви, че председателят на ЕК трябва да посети страната ни до 2 седмици и той се чувства изключително щастлив: 

"Чувствам се изключително щастлив. Тя ме извика и ми вика Кириле, готови сме с техническата част на плана. В следващите дни ще погледна в календара си и по план до 2 седмици ще дойда да те посетя и да подпишем".  

Премиерът подчерта още, колко са важни малките думички след преговорите днес: "Аз наистина не разбирам, ако трябва да съм честен, ако човек не знае английски, когато има толкова много предложения, които хвърчат непрекъснато, и то в писмен формат на английски, не знам как се справя."

Като друга ключова победа премиерът Кирил Петков изтъкна солидарният механизъм по отношение на запълването на газохранилищата, при който държавите ще получат подкрепа. По предложение на българския министър-председател това ще касае значимите газохранилища, като по този начин България също ще може да бъде включена в механизма.

Премиерът Кирил Петков посочи още, че преговорите с ЕК относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България вече са завършени на техническо ниво и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предстои да посети България, за да положи подписа си. Петков благодари на всички министерства, работили по подобряването на плана. В него вече няма газови централи, които да ни правят по-зависими от Русия, липсва и прибързано затваряне на въглищните централи, фокусът е върху инвестиции в иновативни и значими проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!