Петима депутати смъкнаха кворума. Възраждане, БСП и ИТН скочиха срещу кабинета, ДПС мълчи

Гроздан Караджов със забележка заради неприличен жест към Кирил Петков

Йорданка Веселинова 06 юни 2023 в 14:02 14012 0

Гроздан Караджов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гроздан Караджов, ИТН

В началото на пленарния ден се регистрираха 235 от 240 народни представители. Разпределението на гласовете не бе показано по групи и не е ясно кои депутати смъкнаха кворума.

Над час продължават дебатите по проектокабинета. Изказвания по същество липсват, като "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" се надпреварват с пикантни изказвания срещу кабинета "Денков-Габриел". За сметка на това групата на ДПС запази мълчание.

Правителството бе представено от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Той заяви, че въпреки различията Денков и Габриел се обединяват, за да има редовно правителство, което да изведе България напред.

"Две години политически кампании стигат. Време е да свършим работа", каза той.

На свой ред първият ротационен премиер Николай Денков обяви, че днес е денят да се сложи край на служебната власт. По думите му ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са направили много компромиси, заради които е избегнат рискът от шести поредни предсрочни парламентарни избори. В изказването си той заяви, че ротацията е гарант, че правителство ще има поне 18 месеца, но намекна, че кабинетът може да продължи да работи и четири години.

Без изненади от "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят кабинета. Деница Сачева от ГЕРБ цитира Христо Иванов и заяви, че отговорната политика е "разговор между несъгласни". По думите ѝ бързи и добри резултати са единственото, което може да удължи живота на кабинета.

"Ние нямаме нужда изпиране", декларира още тя.

Филип Станев от ИТН определи като "срам за българската демокрация" Борисов, Карадайъ, Пеевски, Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов. Депутатът от ИТН заговори за политическата смърт на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

"Пътят към политическия ад е постлан с исторически компромиси", добави съпартиецът му Гроздан Караджов.

Той влезе в спор с Кирил Петков, в чийто кабинет бе вицепремиер, и му показа неприличен жест за орална любов, заради което получи и забележка от Росен Желязков.

Вечният отцепник Радостин Василев заяви, че днес е тъжен ден за българската демокрация. По думите му днес ще бъде изпрано корупционното управление на Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че това, което се гласува днес, не е исторически компромис и не е за бъдещето на България. "Две политически кохорти се прегрупират, за да оцелеят." По думите ѝ днес се ражда еднорък и двуглав политически Франкенщайн.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!