Петият вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" влиза в парламента

OFFNews 11 юни 2014 в 07:44 3051 1

Ще се случи или няма да се случи днес петият вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" - това е един от основните въпроси в работния ден на депутатите.

Предварителната програма на Народното събрание предвижда депутатите първо да изберат членовете на Сметната палата, след което да отворят темата за вот на недоверие на Министерския съвет с премиер Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на фискалната политика. Вносителите са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати.

Вчера обаче от ГЕРБ предложиха "сделка" на ръководството на парламента. В 8.30 ч. зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева ще отиде на председателски съвет, където ще предложи да оттегли вота на недоверие, ако мнозинството се откаже да назначава състава на Сметната паалата. От ГЕРБ предупредиха, че парламентът не се ползва с обществено доверие, за да назначи състава на толкова важен орган, какъвто е Сметната палата.

Ако все пак влезе за разглеждане, вотът на недоверие ще се гласува 24 часа след края на дебатите. Вотът може да доведе до свалянето на правителството при 121 гласа, с които опозицията не разполага. Това ще е петият вот на недоверие към правителството. Първите четири неуспешни бяха за регионалното развитие, инвестиционното проектиране, сигурността и енергетиката.

В предварителния дневен ред, който трябва да бъде гласуване в началото на днешното заседание, като трета точка е редвидено гласуване на решение по предложението за произвеждане на национален референдум, внесено от президента Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови