Петият вот на недоверие не мина, "Атака" гласува срещу кабинета

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2014 в 09:30 11080 17

Петият вот на недоверие към правителството, който ГЕРБ внесе заради финансовите политики на кабинета, бе отхвърлен от Народното събрание.

Вотът на недоверие бе отхвърлен с гласа 109 "за", 114 "против" и един "въздържал се". Депутатът, който се въздържа, бе от мандатоносителя "Коалиция за България".

Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че бившите управляващи нямат морално право да искат вот на недоверие именно по темата за финансовата политик.

Премиерът Пламен Орешарски благодари на мнозинството, че е отхвърлило вота на недоверие.

Политики на кабинета, в които точно настоящата опозиция се провали най-видимо в предходния управленски период.

Следих внимателно тезите и аргументите в тази зала преди два дни. Чух загриженост за правителствения дълг от представители на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд. лева в рамките на един мандат", изтъкна министър-председателят.

Във връзка с критиките срещу работата на приходните агенции Орешарски посочи, че към месец април приходите са 30,5% от планираните суми, което, по думите му, е най-добрият резултат за последните пет години.

За разлика от предните пъти, на петия вот на недоверие "Атака" гласуваха "срещу" правителството. Лидерът на националистите използва факта, че заседанието се излъчва на живо, за да открие кампанията с реч срещу настоящия кабинет и колониалното робство.

"Сега ще видите с очите си, че златният пръст на Сидеров е една лъжа на медиите", закани се Сидеров, преди да влезе в залата.

Тази сутрин парламентът започна работа при необичайно стабилен кворум. Освен БСП, ДПС и "Атака", заседанието уважи и опозицията от ГЕРБ и в залата имаше 168 депутати.

Кабинетът бе посрещнат от скандирания "оставка", а от ГЕРБ прочетоха декларация със същия призив.

Този вот на недоверие утвърди практиката на опозицията да атакуват с вотове на недоверие политики на кабинета, в които точно настоящата опозиция се провали най-видимо в предходния управленски период, обяви след гласуването премиерът Пламен Орешарски.

„Чух загриженост за правителствения дълг от представители на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд.лв. в рамките на техния мандат.

Днес това ни принуждава да емитираме нов дълг, за да рефинансираме и тези 4 милиарда, наред с по-стари дългове“, каза още премиерът.

Той напомни и за дефицитите от 4,7% и 3,2% от предходния мандат, както и намаляването на фискалния резерв от около 8 млрд.лв. на под 4 млрд.лв. „В края на април същият е 6 млрд.лв“, уточни Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 15:00

АТАКА са готови да заемат всяка позиция,стига да е в интерес на хора. Доказаха го с този обрат в поведението си.

26.06 2014 в 14:57

Браво на Волен. Правителство,което работи против народа, не заслужава да съществува. Само се надявам да не дойде още по-лошо.

13.06 2014 в 17:45

Браво на Волен Сидеров и Атака. Отново доказаха, че защитават принципи, а не интриганстват като Бочко и ГРОБ.

Защо Първа Частна Банкянска не дойдоха всички в НС да гласуват за сваляне на това правителство?

ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩО?

13.06 2014 в 14:50

гласувал, защото е знаел, че няма да падне ... евтин пиар с две думи

13.06 2014 в 12:41

Анелия, мишка за мишките гласува ; ) изкукуригала си, колкото Болен, а може и повече.

13.06 2014 в 12:13

С какви 4 млрд. предишното правителство било увеличило дълга на държавата, че нещо не разбрах!?!?!?

13.06 2014 в 11:42

Ако се чудите защо сме там където сме, ето тема за размисъл. Иде реч за пари. За много, много пари. Милиарди левове. Но не ония от Южен поток, а други.На 29. май на страницата на ДКЕВР се появи анонс (още си е там, който има време, нека го погледне), който казва, че държавният регулатор е поискал предоговаряне на цените с американските централи и с ВЕИ централите. Договорите с американците са определени като НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ от ЕК, тъй като създават икономическо предимство за американските производители и нарушават правилата за свободна конкуренция.

И сега най-важното: предоговарянето ще донесе загуба на 5.4 млрд.лв. на собствениците на американските централи за оставащия период от договора.

Предоговарянето на ВЕИ енергията пък само за година ще донесе загуба от 0.5 млрд.лв. на собствениците им.

Та за пари иде реч. За много пари. Милиарди. И сега помислете. Не е ли по-лесно да се похарчат някакви милиони и да се спретне една “оставка”, нежели да се губят милиарди. Как ви се струва?

13.06 2014 в 11:37

АТАКА даде шанс на това правителство, то се провали, време е за нови избори, но определено алтернативата не е ГРОБ.Трябва всички да гласуваме за Сидеров, защото с толкова малка подкрепа, той няма как да въздейства на процесите в страната.

13.06 2014 в 11:30

КЪДЕ БЯХА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ, ЗАЩО НЕ СИ ГЛАСУВАХА ВОТА, КОЙТО ВКАРВАТ??? ПАК СЕ УБЕЖДАВАМ, ЧЕ ИЗМИСЛИЦИТЕ ЗА АТАКА НЯМА ДА ПОВЛИЯЯТ НА МИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ И ТЕ СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ ВОЛЕН Е НАЙ-ОСЪЗНАТИЯ ПОЛИТИК, КОЛКОТО И ДА ГО ПОЧЕРНЯТ ВСИЧКИ. КАЗА ИМ ГО - МУШМОРОЦИ.

13.06 2014 в 11:28

БРАВОООООО НА СИДЕРОВ. БОЙКО ДОКАТО СИ ПРАЗНУВА РОЖДЕНИЯ ДЕН В АМЕРИКА С МАККЕЙН, ВОЛЕН ПОСТЪПИ ОТГОВОРНО. ЯВНО, ЧЕ НЕ СИДЕРОВ Е ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ, КАКТО СИ МИСЛИХ И АЗ В НАЧАЛОТО. ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА АТАКА И ВОЛЕН