Петър Витанов: Хора като Крум Зарков и Станислав Владимиров могат да поведат БСП нагоре

Атмосферата в БСП е отровена, смята евродепутатът

OFFNews 17 юни 2024 в 11:31 1825 1

Петър Витанов

Снимка БГНЕС

Петър Витанов.

Атосферата в БСП е отровена, необходимо е възстановяване на диалога в партията. Това коментира пред bTV евродепутът Петър Витанов два дни, след като бе констатирана оставката на председателя Корнелия Нинова.

„Каузата за мен винаги е била България. Обществената работа е нещо, в което ще остана ангажиран“, очерта бъдещето си Петър Витанов.

Той посочи, че много отдавна е знаел какво предстои и е предупреждавал за последствията.

"През 2021 година в последния ми личен разговор с председателя Корнелия Нинова й казах, какво следва за БСП и е необходимо нейното оттегляне. Съвестта ми е напълно чиста, защото сделки с Корнелия Нинова да бъда издиган за депутат и или евродепутат не съм правил“, заяви Витанов.

Политикът допусна, че ще бъде реабилитиран след решението в събота за преразглеждане на наказанията на партийни членове.

„Надявам се да бъде променена и посоката на БСП, защото тя в момента върви силно надолу. Ако партията иска да се развива, първото нещо, което трябва да направи, е да възстанови диалога. Атмосферата в момента е отровена“, смята Петър Витанов.

Според евродепутата България има нужда от силна лява партия. Той се надява процесите да не са прекалено закъснели за възстановяване на левицата.

„Има млади хора, които могат да поведат БСП“, каза Витанов и изброи сред тях Крум Зарков и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Според него червената партия не може да се персонифицира с един човек.

"Корнелия Нинова създаде опасен прецедент, всичко да се свързва с нея. БСП обаче не е такава партия. Само колективното начало може да възстанови доверието. Важно е да има отбор. Има много млади хора разочаровани, остракирани, отстранени“, коментира още той.

Като положителен знак Петър Витанов отчете желанието да бъде спряна войната с президентската институция.

„Президентската институция даваше стабилност през годините. Голяма част от обществото очаква да продължи тази стабилност. От първия ден не разбирах войната, която БСП води срещу Румен Радев. Тя не носеше позитив, а тежък негатив. През 2021-а година, когато Радев се ползваше с най-висока подкрепа, вместо да използва неговата популярност, ръководството тръгна срещу него“, заяви Петър Витанов.

Според него БСП няма място в бъдещо правителство, било то и експертно.

„Няма експертно правителство, сглобка, некоалиция. Става въпрос за коалиционно правителство. Всичко останало е оправдание за по-голяма легитимност. БСП трябва да изслуша предложението, но не трябва да участва. Ако партията иска да възстанови доверието, няма как да участва в подобно нещо, дори в тематични мнозинства“, смята Петър Витанов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    17.06 2024 в 11:40

    "Според него БСП няма място в бъдещо правителство, било то и експертно."

    Има, обаче, място у "бунището на историята", както говореха навремето комунягите- байтошовци (ジ) ✊
     
    X

    Историите на Иво Иванов