Петър Витанов: Европейският съюз може да стане заложник в конфликта между САЩ и Русия

OFFNews 30 януари 2022 в 09:51 1091 1

„Европейският съюз не може да има монолитна позиция спрямо Русия заради разнопосочните си интереси. На този фон българското правителство е заело балансирана позиция“. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред ТВ Европа.

„Украйна е само поводът за този конфликт, защото в момента имаме едно тектонично разместване на световния ред. От една страна виждаме опити на САЩ да задържат своята световна хегемония, която в момента е оспорвана от Китай. От друга страна е Русия с нарастващия ѝ военен потенциал, която се опитва да възстанови своето влияние в постсъветското пространство. Истинският конфликт е между САЩ и Русия, а към НАТО се усеща дори леко пренебрежително отношение. Към Европа позицията е още по-странна, тя е в ролята на партньор, който дори не е поканен да води разговори“, смята Петър Витанов.

По думите му Европейският съюз не е с монолитна позиция спрямо Русия. "От една страна имаме Прибалтийските държави, Румъния и Полша, които възприемат Русия като най-голямата заплаха за своята сигурност, от друга страна е Франция, за която тя е добър икономически партньор, а за Германия Русия е двигател за индустрията, защото е много зависима от доставките на руски газ. Затова е трудно Европейският съюз да изготви единна позиция."  Той каза още, че ЕС дори не е вкаран в разговорите и вместо да е субект в тези отношения, може да се превърне в заложник, защото за всички е ясно, че над 55 процента от доставките на газ идват от Русия.

Евродепутатът коментира и действията на българското правителство.

„Позицията на нашето правителство е правилна. Батальонът има символично военно значение, но е знаков в политически план. Посланието – за нуждите на нашата отбрана, ще използваме наши сили, е правилно послание към българите“, каза още Витанов.

Петър Витанов отговори и на въпроси за Конгреса на БСП, провел се миналата седмица.

„Каквото имах да кажа, казах на конгреса. Много хора споделят моите тревоги, но по кьошетата, а не пред ръководството“, каза Витанов.

„Трябва ни консолидация, трябва да прекратим споровете, които отнемат от енергията на партията и водят до този резултат. Борбата трябва да е за подобряване на ситуацията в БСП и възстановяване на общественото доверие“, заяви евродепутатът. Според него е важно БСП да очертае ярко своите приоритети в управлението, защото е в компанията на три центристки или направо десни партии.

„Може да предложим редица инициативи, с които да сме атрактивни и за младите избиратели - екология, икономическа трансформация, равноправие, преразпределение, прогресивен данък, корпоративен данък и още много други мерки за възстановяване на справедливостта“, каза още той.

Според Петър Витанов от президентството не поставят ултиматум на правителството. Той разчита това по-скоро като приятелско предупреждение.

„Намираме се в серия от кризи – енергийна, здравна, инфлация, а прагът на търпимост у хората е много нисък и е необходимо бързо справяне с тях. Очакванията на българското общество са много високи и ако правителството не се справи, ще загуби бързо доверие“, каза Витанов.

Контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови