Пет срещу Нинова за председател на БСП досега, номинираните са 52-ма

Лидерът на социалистите излиза в отпуск за предизборната кампания до 12 септември

OFFNews 04 август 2020 в 12:31 4554 0

Кандидатирам се за председател на БСП. От 12 август излизам в кампания, предоставям правомощията си на зам.-председателя Владимир Москов. 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за предстоящите на 12 септември избори за председател. Искам да сме наясно и на чисто още от самото начало, за да избегнем и фалшивите новини, и дискредитирането на партията. Затова ще цитирам два документа. Съгласно устава на партията, чл.17, ал.2, „в случаите на предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС“. В момента не попадаме в такава хипотеза, защото няма предсрочно прекратяване на правомощията на председателя. Напротив, имаме изтекъл мандат вече. Вторият документ, който ще цитирам, са правилата за избор на председател. Трета страница, глава „Предизборна кампания“, точка 8. „Кандидатите за председател на БСП, когато са настоящи председатели на НС на областен , градски, общински райони на БСП, за времето на предизборната кампания предоставят своите правомощия на заместник-председател на съответния орган“. Тоест – решение за предоставяне на правомощия трябва да взема аз, а не Националният съвет. Днес информирах Изпълнителното бюро и парламентарната група, че предоставям тези правомощия на Владимир Москов, обясни Нинова. 

Досега има 52 номинирани за председател, срокът да подадат документи дали се кандидатират изтича на 6 август, уточни Нинова. До момента това са направили социалистките от Перник Галина Василева и Кристина Михайлова, депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, както и Георги Тодоров от Бургас, обяви Нинова. 

Тя призова за лидер да се кандидатират и основните представители на вътрешната опозиция в БСП - Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Георги Пирински и Атанас Мерджанов, които имат номинации от местните структури. 

На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев, Нинова заяви:

Разбира се и Кирил Добрев до 6-ти има време да подаде документите за своето участие, не го коментирах и не го призовах, защото не го разбирам като алтернатива. Последните четири години, политиката, която провеждахме като ръководство, я провеждахме заедно. Разбира се, ако в последния момент е разбрал, че има алтернативно виждане за ръководството на партията, той ще си подаде документите, добре дошли са всички на състезанието на 12-ти, каквото реши народът.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови