ПЕС представя в Берлин визията си за бъдещето на Европа

OFFNews 25 юни 2021 в 13:50 1293 1

Снимка Александра Маркарян

Премиери, еврокомисари и партийни лидери от ПЕС се събират в Берлин на 26 юни 2021 г., за да представят визия за по-справедлив и устойчив път за Европа, както и идеите си за социална промяна и възстановяване от пандемията.

Конференцията „Смелост за Европа“ е в подкрепа на кампанията на германските социалдемократи.

„Правилните решения за бъдещето на Европа изискват кураж. ЕС трябва да гарантира справедливо възстановяване от кризата вследствие на пандемията. Време е да инвестираме в хората и обществените услуги, време е да защитим демокрацията в обществата. Време е да работим единно, за да се изправим заедно срещу предизвикателствата, които са твърде големи, за да бъдат преодолени самостоятелно от която и да е държава. Няма по-подходящо място от Берлин да продължим този разговор и да представим нашата визия заедно с германските социалдемократи, с които имаме обща мисия. Трябва да действаме с кураж, за Европа.“, заяви преди събитието президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Планът за възстановяване беше силна реакция на Европа в отговор на кризата. Навременен, конкретен и единен. Сега трябва да продължим по този път. Искам да видя по-силна и по-подготвена за бъдещето Европа. Планът ни е за Европейски съюз, който инвестира в бъдещето единно и укрепва авторитета си. Вместо задълбочаване на кризата с политики за затягане на коланите, както се случи в близкото минало, днес ние инвестираме в бъдещето. Разбира се, от огромно значение е кои политики ще доминират в Европа – тези на социалдемократите, консерваторите или либералите.“, коментира домакинът на срещата Олаф Шолц, който е кандидат на ГСДП за канцлер и настоящ финансов министър на Германия.

Към Шолц и Станишев ще се присъединят министър-председателите на Португалия и Швеция, еврокомисарите Елиза Ферейра, Никола Шмит, Паоло Джентилони, представители на партии от Нидерландия, Италия, председателят на Групата на С&Д в ЕП Ираче Гарсия,  генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, евродепутати и други европейски политици.

Конференцията ще бъде разделена в три панела по темите за инвестициите в бъдещето на Европа, укрепването на авторитета на ЕС, както и засилването на координацията и общите действия не само във времена на криза.

В заключителната част на събитието Шолц и премиерите Коща и Льовен ще отправят призив за действие и ще представят идеи за укрепване на европейския проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови