ПЕС излезе с декларация за инвестиционния план на Юнкер

OFFNews 21 ноември 2014 в 13:06 1616 1

Президиумът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) е обсъдил политическа декларация с приоритетите, които партията очаква да бъдат включени в плана на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за 300 млрд. инвестиции в реалната икономика. 

"Опасявам се, че инвестиционният план няма да влее достатъчно свежи пари в икономиката, а ще бъде само преразпределение на вече съществуващи средства", заявил лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на обсъждане на декларацията. Социалистите ще настояват за насочване на свежи средства в образование, реиндустриализация, инвестиции във възобновяеми източници на енергия, интерконекторни връзки и транспортна инфраструктура.

В декларацията си социалистите ще призоват да бъде увеличен финансовият капацитет на Европейската инвестиционна банка, както и да бъде използван пълният капацитет на бюджета на ЕС за привличането на нови инвестиции.

Лидерите на националните партии-членки в ПЕС са приели и работен план с приоритетите си за следващата година. Усилията на социалистите ще бъдат насочени към намаляването на разликите в икономическото развитие на страните-членки. Партията реши следващият редовен конгрес да се проведе на 12 и 13 юни 2014 г. в Будапеща. Дотогава ще бъде изготвен стратегически план за подготовка изборите през 2019 г., с цел социалистите да станат първа политическа сила. Основен приоритет на партията ще бъде борбата срещу данъчните измами и сивата икономика, както и отстояването на свободата на словото и независимите медии.

Важна точка в дневния ред на заседанието беше преговорният процес за Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (Търговското споразумение между САЩ и ЕС). "Европейската комисия трябва да води преговорите при пълна прозрачност. Не можем да приемем компромиси със стандартите за хранителните стоки и медицинските изделия в Европа. Няма да допуснем разграждане на европейския социален модел" - коментира Станишев по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови