Пенсионерите с ковид добавка от 60 лв. след Нова година, ще я получават 6 месеца

Увеличиха социалната пенсия за старост на 170 лева

OFFNews 22 декември 2021 в 15:40 5731 0

Снимка БТА архив

Пенсионерите ще получават ковид добавка от 60 лева към пенсиите след 1 януари. Тя ще се изплаща през следващата половин година.  

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на правителството. 

Имаме значително преизпълнение на приходите в бюджета. Събрани са 1.2 млрд. лв. данъчни приходи повече дори и от планираните след актуализацията на бюджета. Това преизпълнение ще бъде пренасочено към Народното събрание с предложение от правителството как да бъде изразходвано. Ако НС реши да не бъдат разходвани, автоматично с тях ще се намали размерът на дефицита, заяви финансовият министър. 

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. от 25 декември, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери. 

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните, съобщиха от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови