Пеканов: След въвеждането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

OFFNews 28 октомври 2022 в 09:31 2773 1

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС/архив

Скоро ще започне изборът на символа, който ще бъде на българските евромонети, каза Пеканов

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след това цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще са и в евро, и в левове. А 1 месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро.

Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по Нова тв. Работи се за това да приемем еврото през 2024 г., допълни той. 

„Когато официално въведем еврото, на касовата бележка ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, обясни Пеканов.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове. 

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, злоупотребяващи с курса”, обясни Пеканов. Ще има телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележят нарушение.

По отношение на кредитите, министър Пеканов обясни, че месечните вноски ще започнат да падат. 

„Ако общите лихвени условия в страната се намалят, а те ще се намалят, и гражданите имат възможност за предоговаряне, или имат променлива лихва, те ще спечелят от това. Вместо да се рефинансира или финансира, кредитът им на 10%, ще е на 8% или 7% или 5%”, обясни Пеканов.  

По думите му скоро ще започне изборът на символа, който ще бъде на българските евромонети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 12:50

Първо питайте народа фали иска еврото. А и избрахте най- куция момент, когато еврото буквално се срива. Няма да се изправи повече.
 
X

Подкастът на OFFNews