Пеканов: Проектите по Плана за възстановяване трябва да започнат с национално финансиране

OFFNews 20 февруари 2022 в 11:20 1951 1

Снимка архив

Проектите по Плана за възстановяване трябва да започнат с национално финансиране, заяви пред Нова телевизия доскорошният министър по еврофондовете Атанас Пеканов.

По думите му парите по Плана ще дойдат, но това, което притиска страната, е изпълнението на проектите. Всички те, включително и големите транспортни и енергийни промени, трябва да са факт до 2026 г.

Пеканов подкрепи идеята на финансовия министър част от тези проекти да бъдат финансирани с национални средства, които да бъдат възстановени, когато получим парите от ЕС.

"Според мен реализацията на проектите трябва да започне, защото в началото има доста процедури за кандидатстване и обществени поръчки. Ще мине доста време, докато започне самото изграждане на проектите. А времето тече и действително започва да ни притиска", каза Пеканов.

Той заяви, че подкрепя и направените от Асен Василев промени в сектор "транспорт". Редакциите са основно свързани с железопътния транспорт.

Атанас Пеканов обаче е скептичен, че страната ще получи одобрение на Плана до 15 март, както прогнозира Василев.

Инфлация и ДДС

Той подкрепи тезата за диференцирано ДДС. С тези си думи той защити предложението на президента Румен Радев за 9% ДДС за хляба. Той обаче е против намаленото ДДС за ресторантите.

"От доста години защитавам тезата, че има нужда от диференцирано ДДС. Подкрепям виждането, че храните имат нужда от по-нисък ДДС... Да, вярно е, че това вероятно няма да свали цената, но ще помогне цените да не се покачват...Това е практиката и в други страни."

Според него голямата част от инфлацията у нас е внесена и в момента в голяма степен се дължи на цената на енергийните източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews