Пеканов: Няма да режем пенсии и социални помощи

Служебното правителство ще предложи 11 законопроекта за съдебната реформа, заяви вицепремиерът по управление на евросредствата

OFFNews 09 септември 2022 в 08:17 2444 1

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС/архив

Страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза, каза Пеканов

Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по Нова тв, като така отговори на бившия финансов министър Асен Василев. "Служебният кабинет ще намалява разходи, готви се да спре увеличението на пенсии и помощи", заяви вчера Василев във видеообръщение във фейсбук.

„В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври”, заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

„Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера - общо 11 законопроекта”, обясни Пеканов.

Той съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови