Пеканов: Кампанията срещу еврото е лъскава, но лансира митове

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2023 в 10:12 3907 14

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства

 „Кампанията за иницииране на референдум срещу въвеждането на еврото е лъскава и добре подготвена. Навсякъде лансират един куп митове и според мен неверни факти, например, че ще се откажем от паричната си политика. Ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането във Валутния борд“, коментира служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по Нова телевизия.

Това донесе стабилност на българския лев, трябва да направим следващата крачка на интеграция, за да можем да участваме в решения, които в момента само асимилираме, добави той.

„Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, банковият ни надзор и банковата ни система ще бъдат по-силни“, обясни вицепремиерът.

Според него ще се повиши и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се покачват.

„В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни дейности в търговски обекти – чиста злоупотреба. Това е сериозен проблем, който ние трябва да адресираме, това е основният проблем – отделни търговски субекти да спекулират и да използват тази възможност, за да повишават цените“, каза още вицепремиерът.

Той посочи, че ще трябват много ясни действия и този проблем не трябва да се неглижира. „Това означава активиране и много ясни политики на различните регулатори, например Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Те ще трябва да развиват много сериозна дейност още в периода преди влизането в еврозоната, за да защитят крайния потребител“, отбеляза Атанас Пеканов.

По думите му в Хърватия поради тази причина се налагат доста сериозни глоби. Налагането на тези глоби ще доведе до това някои от търговските обекти вече да не си позволяват такива практики, каза вицепремиерът.

Атанас Пеканов каза още, че дата за влизането ни в еврозоната остава реалистична, но има критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Той посочи, че инфлацията продължава да бъде прекалено висока и има още три закона, които трябва да бъдат приети от парламента.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли. След това, ако бъде одобрено членството на България в еврозоната, през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

14

Lpp

29.01 2023 в 09:10

Еврака е типичен вГъзрожденец. Патриот за Русия.
Ваксиниран антиваксър.
Милее за запазването на лева, но го е срам да каже в каква валута са му сметките.
Това всичките отрепки, един шнур ги е правил!

1005

13

user4eto

28.01 2023 в 20:47

атлантик,

кое не му е целесъобразно на приемането на еврото?

Това, че ще приемем единна политика за управление на банките, от там ще се нормализират цените на банковите операции, ще паднат лихви и т.н.
Или това, че няма да се налага да се обменят пари при пътуване или туристите като идват тук да изпитват трудности.
Или пък, че няма да ни се налага да държим определен валутен резерв.
Само тези 3 неща дори, са достатъчно целесъобразни.

Или сте от тези дето искат лева да се освободи от валутния борд и да гоним нивата на стойността му от 98-ма година?

-8847

12

евроатлантик

28.01 2023 в 20:01

Lpp, какво означава това ти си знаеш и не ме интересува, но не става въпрос за рубли, долари, юани, тугрици или донги, а за запазване на българският ЛЕВ, до момента в който приемането на еврото бъде целесъобразно, нищо повече! И какво означава "докога ще ни търпят"? Ще ни изгонят от ЕС, ако не приемем еврото на 01.01.20214г. ли?

Имам няколко сметки, но какви са и що са, не е твоя работа!

900

11

Lpp

28.01 2023 в 19:20

Между-другото, баш тая хлъзгава история, че не сме се обвързвали с дати, я пробутват и патриотите за русия.
И, да. Не сме обвързвани с дати, ама е интересно, до кога ще ни търпят с подобни имбецилски изпълнения?
П.П.
Еврак, ти спестовна сметка в каква валута имаш, в рубли?
Или в евро/левове, че то е едно и също.

900

10

Lpp

28.01 2023 в 19:17

Ми да приемаме рублата тогава, бе еврак.
Няма по-стабилна валута във всички земни кълбета!

-8847

9

евроатлантик

28.01 2023 в 18:45

Ето поредната "опорка" т.е. опашата лъжа. Да, подписали сме, но не е фиксиран срок и референдумът цели да се отложи безумието планирано да стане на 01.01.2024г. за по-подходящи времена. Така постъпи и Румъния, да не говорим за Чехия, Полша и Унгария, които са къде къде по-добре от нас!
А химикът-приватизатор Хампарцумян, когото Костов натресе в "Уникредит," ли е финансовият гений, който трябва да решава?! Истински икономисти и финансисти обясняват на прост и достъпен език за какво става дума, но не им се дава никаква трибуна! И да, широките народни маси се боят от закръгляването на цените, но това е най-малкото зло, което ни очаква в еврозоната, но именно това не допускат да се обясни на хората. А гадният крадльо Хампарцумян трябва да бъде пребит с камъни за безкрайната си наглост!

Аз няма да родя, защото не съм забременял, но ти май вече си се насрал, съдейки по смрадта, която се носи от жалките ти, скудоумни коментари!

805

8

Пращайте в Мордор европростака да моли Путлер, да приемем рублата-билета на рашиската банка !

805

7

Европростак пак нищо не си разбрал.Точно банкерите "напъват" да не приемем еврото!И внимателно с напъването, че да не родиш преждевременно, простак с простака!!

900

6

Lpp

28.01 2023 в 18:01

Нашите банкери не напъват много, че няма да има възможност за едни схеми. Справка ПИБ.
Ама тая работа, как да я обясниш на олигофрени, като евро и компания.
Най-важната работа от всичко е, че вече ратифицирани договори, не подлежат на референдуми.
Пък, като сме подписвали разни работи за влизане в ЕС, сме се подписали и за еврото.
Още по-важното го каза Хампарцумян - Не е работа на разни функционално неграмотни, да решават такива важни въпроси.
А, такива са 98% от фенчетата на възраждане.

-8847

5

евроатлантик

28.01 2023 в 13:27

Нещастен тъпанар, точно "най-добрите" ще ни оберат по-бързо от домораслите ни мафиоти! А зададе ли си въпроса, защо точно банкерите и големите играчи, барабар с "политническата класа" напъват най-много за еврозоната? Четете нещо и извън мейнстрима, бе, копелета тъпи!