Патриотите предлагат специална лична карта за българите в чужбина

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2017 в 15:25 12418 1

Патриотите предлагат специална лична карта за българите в чужбина

Българите в чужбина да имат лична карта, с която да могат безпрепятствено да посещават свободно страната и дори да работят в нея. Това ще бъде заложено в проект за промени на Закона за личните документи, обясни за OFFNews депутатът Юлиан Ангелов.

Подобна мярка ще помогне на сънародниците ни зад граница за преодоляване на определени административни пречки.

"В момента има опции за пребиваване на лица от български произход, но когато става въпрос за постоянно пребиваване, ако си пропуснал една година да влезеш в страната, губиш правото си. Има и хора, които имат само едно гражданство, защото страната, в която живеят, не позволява двойното гражданство", поясни Ангелов. 

В закона ще бъде записано, че личната карта за българи зад граница ще се издава в кратки срокове. Този документ ще им дава възможност освен да влизат по всяко време в страната, но и да учат и работят. "Което ще помогне и за допълнителна работна ръка", каза Ангелов, като поясни, че мярката е в съответствие с демографската политика и политиката за българите зад граница, заложени в управленската програма.

"Това са конкретни мерки, които сме набелязали с оглед приоритетите в коалиционната програма, един от които е демографската политика и българите зад граница и приобщаването им", каза Ангелов. 

В момента текстовете се съгласуват с неправителствени организации, синдикати, работодателски организации, а също и с институциите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови