Патриотите могат да останат във властта дори разделени, смята Сидеров

Лидерът на "Атака" още призова за проверка на "Информационно обслужване"

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 13:20 1900 0

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини ВМРО в изборни измами и призова за ревизия в Министерството на отбраната, след което заговори за разцепване на малката коалиция в управлението. 

По-рано днес Сидеров обвини ВМРО в купуване на гласове и прозря връзка между подкрепяната от лидера ѝ Красимир Каракачанов сделка за изтребителите и добрия резултат на партията на евровота.

На европейските избори трите партии от "Обединени патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", се явиха поотделно. От тях ВМРО получи 7,36% от гласовете и два мандата в ЕП, "Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ) - 1,5%, а "Атака" - едва 1,07%.

"Резултатът на ВМРО на изборите за Европейски парламент е една много голяма сделка и тези малко над 7% ще струват на българския народ 3 млрд. лв., колкото струват самолетите, които ни натресоха да купим от САЩ", заяви той в предаването "Тази сутрин" по bTV. В замяна на подкрепата на Каракачанов за сделката с изтребителите, партията му ще получи признание като такава, допълни той пред журналисти в парламента.

Сидеров коментира още, че резултатът на ВМРО не е "честен вот", тъй като "никога не са имали над 1% на парламентарни избори". Той изрази подозрения, че от партията са купували гласове в ромските квартали.

Тези нападки са продължение на агресивната кампания, която "Атака" води срещу своя коалиционен партньор преди изборите. В отговор на това след евровота ВМРО коментира, че е възможно да търсят съдебна отговорност за изречените клевети, както и преразглеждане на коалиционното споразумение.

Евроизборите не били по правилата

Сидеров коментира ниската избирателна активност и призова резултатите на изборите да не бъдат зачитани при по-ниска от 50%+1 такава.

Той разкритикува и фирмата, която брои бюлетините на вота - "Информационно обслужване", като заяви, че ще иска официалната ѝ проверка.

"Хората от борда ѝ могат по всяко време да влизат в базата данни без да оставят електронен подпис", коментира Сидеров и изрази притеснение, че това може да доведе до манипулации. Той призова за законови промени за по-голям контрол върху ЦИК и "Информационно обслужване".

Според лидера на "Атака" изборите били в нарушение на европейска директива, според която бариерата за получаване на мандат в ЕП не можела да бъде по-ниска от 5%. Към момента тя е 5,882%. 

Малката коалиция

"Последната година съм дистанциран от работата в парламентарната група, защото има доста големи различия по основни въпроси и не знам дали ще продължи тази коалиция да бъде коалиция", коментира Сидеров ситуацията в "Обединени патриоти" и заговори за тяхното разцепване. 

"Това дали помежду си ще бъдем коалиция или ще бъдем три съставни части, които са в управлението, без много да си общуват - според мен няма голямо значение за управленската програма. В крайна сметка политиката не е емоция, не е брак, не е годеж, тя е съвместна работа в името на някакви постижими цели", допълни той. 

На отговор какво ще се случи, ако бъде премахнат като председател на парламентарната група, Сидеров отговори, че "това е предмет на коалиционния съвет на тримата лидери". Той допълни, че не се притеснява, тъй като за него този пост е по-скоро натоварване. 

Според него истинските постове са в изпълнителната власт, където е материалният ресурс, обществените поръчки. "И не е лошо като се говори за ревизия, да се започне от Министерството на отбраната", допълни той. 

Отговор

Зам.-председателят на ВМРО Юлиан Ангелов определи твърденията на Сидеров като безумни и заяви, че той "или завижда, или не е в час с политиката". Според него истинността на резултата на ВМРО може да бъде доказана със справка с протоколите и допълни, че редица партии трябва първо да погледнат своя вот в ромските квартали преди да коментират. 

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов за пореден път коментира, няма да заеме позиция или коментира публично отношенията в коалицията.

"Да се оправят Атака и ВМРО - да се разбират помежду си, зрели хора са. Впрочем нивото на взаимоотношенията започва да пада" добави той. 

И Ангелов, и Симеонов още заявиха, че отстраняването на Сидеров като лидер на ПГ не е на дневен ред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови