Пътят към коалицията Марешки - Симеонов: Любов и омраза в цитати

Георги А. Ангелов 10 февруари 2021 в 17:01 5856 0

Снимка БТА/НФСБ - Пресцентър (ПК)

Валери Симеонов и Веселин Марешки откриват нова страница в отношенията си.

"Обявяваме създаването на патриотична коалиция "Воля и НФСБ". Двете партии имаме много общи цели. Очакваме да получим подкрепа и да участваме в следващото управление". Това обяви тази сутрин на брифинг лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

„В моменти на криза държавата има нужда от единение. Ние сме един такъв пример на обединение, а не на разединение, и то на принципна база“, добави Валери Симеонов.

Така по-малко от два месеца преди парламентарните избори и дни след развода в коалицията ВМРО-НФСБ вече имаме нова коалиция, която ще се бори да управлява България.

Отношенията между лидерите на двете партии, които определено могат да се характеризират като еднолични, никога не са били близки. Даже обратното. За принципната база, която да обединява двете лидерски формации, също нямаше признаци през тези 4 години, освен ако не смятаме стремежа към властта и лостовете ѝ като основен политически принцип.  

Още преди партията на Марешки да влезе в парламента, на 6 февруари преди четири години, Валери Симеонов ясно изрази отношението си към аптекарския бос и партията му, определяйки я като “уродливо политическо явление, покровителствано от властта".

“За мен Марешки е един обходен проект на ГЕРБ.”

Това бе категоричното мнение на лидерът на НФСБ, изразено на пресконференция, в която обвини всички партии, че крадат от предизборната му програма.

След като беше създаден третият кабинет на Бойко Борисов, между ГЕРБ и коалицията Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ, Атака), и Марешки си остана само с подкрепата към Борисов, но не и официално с лостове на властта в ръце, той насочи “красноречието си” към лидерите на “патриотите” - Каракачанов и Симеонов.

През септември Марешки се подигра на наказателните акции на вицепремиера Валери Симеонов на Слънчев бряг, като взе участие в комедийно видео на популярен във Варна видеоканал.

Действието на клипа се развива пред къщата на Марешки на плажа, която е със статут на фитнес. Там се вихри щур купон на хитовото парче на Гери Никол "Пръскам", а Марешки, в ролята на нагъл политик, паркира луксозното си бентли направо върху пясъка.

Той дърпа кабелите на музикалната уредба и разгневява купонджиите:

"Бат' Веско, Валерката уби долу купоните на Слънчев бряг, ти искаш да съсипеш купона на Кабакум ли?"

А Марешки отговаря:

"Какъв купон, какъв Кабакум, бе, аз съм си вкъщи! Айде, изчезвайте оттука бързо".

„Не им обръщам внимание на тези смешници”.

Така кратко вицепремиерът Валери Симеонов коментира намеренията на партия „Воля” да подготвят вот на недоверие към правителството през септември 2017 г. 

Принципна външнополитическа база

Не е ясно и как двамата “ярки“ характера ще определят външнополитическите приоритети на новата коалиция, защото през годините двамата заставаха на противоположни позиции, въпреки днешните уверения на Симеонов за "принципна база". 

“Вижте какво става в Сирия, може би Русия по може да защити България, отколкото НАТО", заяви през май 2018 г. Марешки по бТВ. Дни по-рано той лансира идеята за референдум за излизане на България от НАТО, защото "НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва"

Валери Симеонов преди дни каза: В цялата история на България страната ни не е видяла нищо добро от Русия.

Политически п...

През март 2019 г., покрай дебатите за президентското вето върху Изборния кодекс, Симеонов и Марешки влязоха в тежък "принципен" спор кой е политическа проститутка и почти стигнаха до бой.

В дебатите Симеонов се обяви против засилването на мажоритарния елемент в изборите. Според него преференциите не носили мажоритарност и имало риск банките в НС да се напълни със „силикон и ботокс, с ритнитопковци и подземни босове”.

Марешки пък го обвини, че всъщност обиждал всички български мъже, които искат „мЪжоритарна система”.

„За мен вие не сте критерий за политическа мъжественост, затова моля да ме извините”,

отвърна Симеонов.

"Политически проститутки нямат място в българския парламент”, 

обърна се пък Марешки към патриотите в залата. „Съгласен съм с вас. Няма място за политически п...”, ядоса се Симеонов (без да произнася цялата дума, за разлика от Марешки).

„Радвам се, че след като каза това, че няма политически п… в НС, г-н Симеонов си тръгна и напусна. Това беше правилната реакция,

отвърна му Марешки.

Още принципи

Най-големият сблъсък между бившите врагове и днешни коалиционни партньори беше през есента на 2019 г., а поводът за него - изказването на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, в което той нарече майките на деца с увреждания "кресливи", а децата им - "уж болни".

"Двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са черните овце в правителството. Това са хората, които излагат българското правителство",

заяви тогава. Валери Симеонов бе предложен и одобрен за заместник-председател на българския парламент, какъвто е и Марешки.

Българският парламент не е трудово-възпитателно училище за провалени вицепремиери. Ако толкова много си го харесват, да си го вземат обратно в Министерския съвет. Ние със сигурност ще гласуваме „за“, за да напусне Валери Симеонов българския парламент. Понеже ние сме партия на действията, аз обявявам, че докато е Валери Симеонов е заместник-председател, аз няма да се доближа до тази трибуна, осквернена с неговото присъствие“,

каза още лидерът на „Воля“ тогава, след като Симеонов се върна в парламента.

"Господ е дал устата на глупака, за да яде, не да приказва."

Това отговори Симеонов на Марешки, след като варненецът прочете от парламентарната трибуна "Приказка за стълбата", подчертавайки приликите между литературния герой и Валери Симеонов и го призова да се извини на майките в края на 2019 г. Симеонов каза още в отговора си, че такива упреци и опит за морализаторстване за хора с обвинения за хулиганство, за рекет, за укриване на ДДС и данъчни измами не могат да бъдат друго освен комплимент.

Заключението по историята на сложните отношение между Симеонов и Марешки ще бъде дадено от избирателите на 4 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови