Първо среща за шеф на СОС, после заседание за санирането. Ако стане.

Внесеният от г-н Терзиев „доклад“ е безпредметен, обяви Георги Георгиев

OFFNews 15 януари 2024 в 08:05 1378 1

СОС

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Напрегнат ден очаква общинските съветници в СОС, който не може да започне работа по същество, защото не може да си избере председател. В сградата на "Московска" 33 от 10 часа са поканени представители на всички групи, за да търсят вариант да си изберат "пръв сред равни". 

От 14 часа пък председателстващият Грети Стефанова свиква извънредно заседание, след получен доклад от кмета Васил Терзиев, заради проблеми със санирането. Терзиев посочва, че крайният срок за приемане на проектни предложения по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II” изтича на 16 януари. 

Кметът Терзиев не познава нито правомощията си, нито задълженията си. Внесеният „доклад“ за санирането е фрапиращ пример за некомпетентност и управленски хаос, обяви Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС. И обяснява: 

На първо място, внесеният от г-н Терзиев „доклад“ е безпредметен. Кметът и екипът му от зам.-кметове е редно да знаят, че избраният за кмет на Столична община може да делегира свои правомощия на кметовете на райони по силата на закона. Затова не се нуждае от разрешение (решение) от Столичния общински съвет. 

На второ място, внесеният от г-н Терзиев“ „доклад“ не е доклад. Изпратеният ни документ не притежава нито предмет, нито съдържа проект за решение. Последното е задължителна част за всеки доклад, който показва каква е волята на вносителя, в случая кмета, предложена за разглеждане от съвета. Необяснимо е как трима действащи зам.-кметове са подписали документ, който е правно недоразумение и с това са подвели и кмета Терзиев.

На трето място, внесеният от г-н Терзиев „доклад“ не е спешен. Необяснимо е защо в петък вечер (12 януари) кметът се сеща, че срокът изтича след 3 дни (16 януари). Ден по-рано г-н Терзиев заедно със съветниците от ПП-ДБ-СС и „Синя София“ поискаха следващото заседание на СОС да е на 25 януари.

Многократно предупреждавахме, че политическата криза, създадена от спечелилите избори ПП-ДБ-СС, се превръща в управленска. Това, за съжаление, вече е факт. София се нуждае от работещ общински съвет час по-скоро, а това означава, и ясно мнозинство, което носи отговорност за управлението. Изпадналото в отчаяние управление затъва в хаос и некомпетентност, които не могат да бъдат скрити нито от измислени "кризи“, нито от ултиматуми. 

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството обяви, че срокът за кандидатстване ще бъде удължен до края на февруари. Към момента интересът по втория етап на процедурата е слаб заради изискването за 20% самоучастие на собствениците на жилищните сгради. 

Съветниците от БСП за България" в София също декларираха, че в Столична община "цари некомпетентност и управленски хаос". В позиция до медиите те посочиха, че след два месеца управление администрацията действа като "пожарна команда". В позиция на "Има такъв народ" пък се уточнява, че общинският съвет не е избрал свой председател, няма постоянни комисии и следователно не може да бъде взето подобно решение. 

На срещата в 10 часа - пореден опит в търсене на консенсус за избор на председател на СОС БСП ще участва. Обсъждат се два варианта - единият на ПП-ДБ и "Спаси София" за ротационно председателство, в рамките на година. Вторият - на Синя София и Карлос Контрера от ВМРО, за временен председател до гласуването на бюджета на общината. 

"Ротационното председателство не е вариант, защото на този етап се включват и БСП и "Синя София", а това не е възможно", заяви проф. Вили Лилков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

15.01 2024 в 10:41

И какво си въобразява Георги Георгиев? Че като се прави на корифей кое е "доклад" и кое не е, ще впечатли някой софиянец? Все по-нелепо и неадекватно е неговото поведение. Това ще намали още повече подкрепящите неговат партия, което е добра новина.
 
X

Да помогнем на украинските деца!