Първите евакуирани от Израел кацнаха в София. Правителственият самолет излита на втора мисия

OFFNews 08 октомври 2023 в 18:27 2181 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пристигане на българите, евакуирани от Израел

Правителственият „Еърбъс", с който се евакуират българите, пожелали да напуснат Израел, кацна на летището в София. Евакуираните 92-ма българи и един хърватин пътуваха с транспортния министър Георги Гвоздейков.

За втората група за евакуация са записани 68 души. Самолетът ще излети веднага, след като получи разрешение.

Желаещите да напуснат Израел са от две групи – едната е на стоматолози, които са били на конференция, а другата група са туристи, обясни още Мария Габриел. Тя добави, че към момента няма заявки за евакуация на дипломатите и техните семейства.

Гвоздейков, който пътува до Израел и обратно с правителствения самолет, заяви, че вече е сформиран и втори екипаж за следващия полет. И подчерта, че България е първата страна, която извежда свои граждани в организирана мисия.

Евакуираните българи бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова и Никола Минчев и и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Движението „Хамас“ предприе в събота атака срещу Израел, боевете продължават и днес. Убитите при атаката в Израел е надхвърлил 600 души, а повече от 2000 са били ранени. По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът акад. Николай Денков свиква заседание на Националния контратерористичен център в 18:00 ч. в Министерския съвет. Причината е нападението на движението „Хамас“ над Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика